GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WTO upozorava na prve znakove deglobalizacije međunarodne trgovine

WTO upozorava na prve znakove deglobalizacije međunarodne trgovine
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2023 / 20:50
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - Međunarodna trgovina ostaje globalizirana, ali se pojavljuju prvi znakovi fragmentacije te veze, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u danas objavljenom izvješću.

Geopolitičke napetosti već utječu na globalne trgovinske tokove, a fragmentacija međunarodne trgovine mogla bi ugroziti gospodarski rast i razvoj.

Ideja deglobalizacije bila je izraženija od početka pandemije covida-19, koja je paralizirala lance opskrbe iz Kine, i ruskog napada na Ukrajinu. Prema izvješću francuske novinske agencije AFP, WTO je primijetio da je rast svjetske trgovine već značajno usporen tijekom globalne financijske krize 2009. godine.

"U ovoj fazi usporene globalizacije, postavlja se pitanje jesmo li možda već u fazi deglobalizacije", rekao je glavni ekonomist WTO-a Ralph Ossa za AFP. Njegov tim zagovara reglobalizaciju ili njezino ponovno intenziviranje. “U sustavu međunarodne trgovine već postoje jasno vidljive pukotine”, naglasio je.

WTO ovoga puta nije spominjao konkretne zemlje, no kako prenosi AFP, jasno je da se radi o sve većem jazu između Zapada s jedne strane i Kine i Rusije s druge strane. Rast trgovine između potonjih je oko šest posto veći nego između Zapada i drugih gospodarstava.

Kad bi se svjetska trgovina podijelila u dva bloka, najveće bi gubitke pretrpjele najmanje razvijene zemlje, upozorava WTO.

Tagovi: globalizacija, deglobalizacija, WTO
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj značajno oslabila u rujnu
DOBRE BROJKE
Inflacija u Njemačkoj značajno oslabila u rujnu
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabjela u rujnu kliznuvši na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su prve procjene statističkog ureda.
EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SNIŽENE PROGNOZE
EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SARAJEVO - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je procjene ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine na 1,5 posto, što je za 0,5 postotnih bodova manje u odnosu na prognozu iz maja.
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
U PLUSU
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
ZAGREB - Do kraja godine Hrvatska zaključuje svoju prvu EU financijsku perspektivu, onu za razdoblje od 2014. do 2020., pri čemu će potrošiti kompletnu alokaciju sredstava za to programsko razdoblje od 12,19 milijardi eura, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, dodavši da je Hrvatska ukupno dosad u plusu s novcem iz EU-a za 11,9 milijardi eura.
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
LOŠI SIGNALI
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u srpnju ove godine pao je za 4,1 posto u odnosu na lipanj, a u odnosu na lanjski srpanj manji je za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE