GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Xi Jinping: Kineska ekonomija je otporna

Xi Jinping: Kineska ekonomija je otporna
PERSPEKTIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2020 / 08:54
Autor: Matej Balen
PEKING – Na panel raspravi tijekom trajanja sjednice Nacionalnog kongresa, predsjednik Xi Jinping je naglasio dugoročnu perspektivu kineskog ekonomskog razvitka, te potrebu za ekonomskom stabilizacijom.

Ponovivši zaključke govora kineskog premijera Li Keqianga od prethodnog dana, kineski predsjednik Xi Jinping je naglasio trenutnu potrebu za stabilizacijom u šest područja: zaposlenosti stanovništva, financijskom sektoru, međunarodnoj trgovini, stranim investicijama, domaćim investicijama te gospodarskim ciljevima.

„Usprkos nestabilnostima u svijetu, ekonomskoj recesiji u svijetu, padu globalne trgovine i investicija, turbulencijama na tržištima kapitala, restrikcijama kretanja i pada u turizmu, krizi globalizacije i povećanja protekcionističkih politika – kinesko gospodarstvo je otporno i stajat će na pozitivnoj strani povijesti u borbi s rastućim protekcionizmom“, naglasio je Xi i dodao:

„Najvažnija je dugoročna perspektiva te je nadasve potrebno poslati poruke stabilnosti cijelome društvu, kao i svim subjektima na domaćem tržištu. Moramo ubrzati napredak digitalne ekonomije, „pametne“ proizvodnje, zdravstvenog sustava, novih materijala, te općenito novih područja industrije, poput biotehnologije“

Prema riječima kineskog predsjednika, najvažnije je ubrzati rast domaćeg tržišta, koji će onda potaknuti rast onoga stranoga. Kina ima stotinu milijuna registriranih poslovnih entiteta, kao i 170 milijuna visoko educiranog stanovništva, najveće industrijske kapacitete na svijetu, te najmasovniji potencijal domaćeg tržišta kojeg čini 1.4 milijarde stanovnika.

„Pritisci na kinesku ekonomiju su veliki, ali Kina mora stajati snažna u obrani otvorenog svjetskog trgovinskog sustava, inzistirati na multilateralizmu i demokratizaciji međunarodnih odnosa, te razvijati otvorenost, međunarodnu suradnju i dobrobit za sve.“, zaključio je kineski predsjednik.

Tagovi: xi Jinping, kineska ekonomija, kinesko tržište, recesija, globalna ekonomija
PROČITAJ I OVO
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
DUG
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
PODGORICA - Ukupan državni dug, bez depozita, na dan 30.6.2020. godine iznosio je 3,664 milijarde eura ili 79,54 odsto bruto domaćeg proizvoda.
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE