GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za EU projekte nedostaje 500 zaposlenih u državnoj upravi, nužne prekvalifikacije

Za EU projekte nedostaje 500 zaposlenih u državnoj upravi, nužne prekvalifikacije
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2023 / 10:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatskoj je na raspolaganju 25 milijardi eura iz fondova EU, no da se novac povuče, presudni su visokoobrazovani stručnjaci, piše danas Jutarnji list, navodeći da za EU projekte fali 500 zaposlenih u državnoj upravi pa počinju natječaji.

Hrvatska do kraja 2029. godine kroz sve dostupne fondove EU ima priliku iskoristiti ukupno 25 milijardi eura, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na prvu cjelovitu omotnicu, ističu u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

U sustavu upravljanja i kontrole korištenja fondova EU u državnoj upravi, dakle različitim ministarstvima i agencijama, trenutno radi nešto više od 2000 službenika. To je, kako su izračunali u resornom ministarstvu, oko 78 posto zaposlenih u odnosu na potrebe iskazane u analizama za 2023. godinu.

“To je podatak koji se iz godine u godinu mijenja i ovisi o zahtjevima koje sustav mora izvršiti u nekoj godini, a najviše se naslanja na dinamiku pripreme i raspisa natječaja. U sljedećim godinama očekuje se povećano opterećenje s obzirom na velik broj natječaja koji se moraju raspisati te broj projekata koji će se ugovoriti, kao i posljedično povećanje opterećenja za dio sustava zaduženog za kontrole i isplatu sredstava prema korisnicima”, pojašnjavaju u ministarstvu zaduženom za fondove EU.

Kako bi popunili oko 500 potrebnih radnih mjesta, u planu su prekvalifikacije zaposlenika koji su već u sustavu državne uprave, ali bi ubuduće radili na fondovima EU, dok bi se dio zaposlenih tražio na javnim natječajima.

“Moramo uzeti u obzir da je zaposlenike s EU-kvalifikacijama teško zadržati u sustavu i da na tržištu rada ne postoji dovoljan broj onih koji mogu zadovoljiti potrebe sustava. Naime, radi se o ljudima koji imaju isključivo visoku stručnu spremu i, u pravilu, iskustvo na poslovima fondova EU”, kažu u ministarstvu.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić poručuje kako je glavni cilj potrošiti svaki euro koji je Hrvatskoj stavljen na raspolaganje, tim više što je završna godina prve pune financijske perspektive.

Tagovi: EU projekti, fondovi EU, državna uprava, javni sektor
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE