GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda pale na mjesečnoj i godišnjoj razini

Zalihe industrijskih proizvoda pale na mjesečnoj i godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 07:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju lipnja ove godine bile su manje za 6,9 posto u odnosu na prethodni mjesec te 1,6 posto manje u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe energije, za 17,8 posto. Zalihe kapitalnih proizvoda su manje za 12,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 4,7 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe energije porasle 10,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,3 posto.

Zalihe kapitalnih proizvoda su pale za 19,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 12,3 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 12,2 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 7,1 posto, a u rudarstvu i vađenju za 3,2 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 84 posto te proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 20 posto.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji električne opreme, za 21,1 posto te proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 21 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 1,5 posto, a u rudarstvu i vađenju za 3,2 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 29,2 posto, proizvodnje metala, za 25,8 posto te kod proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda, za 18,9 posto.

Najveći pad je zabilježen kod proizvodnje papira i proizvoda od papira, za 25,1 posto.

Tagovi: zalihe industrijskih proizvoda, industrija, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE