GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 09:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine bile su 5,3 posto veće u odnosu na prethodni mjesec te 5,2 posto veće u usporedbi sa zalihama na kraju ožujka lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasle zalihe energije, za 108,9 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su porasle za 5,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,6 posto.

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda pale za 10,8 posto, a intermedijarnih proizvoda za 2,8 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 14,1 posto, a zalihe energije za 1,9 posto.

Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su pale za 13,3 posto, kapitalnih proizvoda za 11,4 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,8 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 5,9 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 4,8 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 5,7 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 2,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, za 363 posto te kod proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 234,6 posto.

Najviše su pak pale zalihe u proizvodnji strojeva i uređaja, za 20 posto te proizvodnji električne opreme, za 14,3 posto.

Na godišnjoj razini statistika najveći rast zaliha bilježi također kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, za 414,9 posto, a najveći pad kod proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 27,4 posto.

Tagovi: zalihe industrijskih proizvoda, industrija, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Yellen: SAD-u ne prijeti hiperinflacija
UVJERAVANJA
Yellen: SAD-u ne prijeti hiperinflacija
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je pred Odborom za financije Zastupničkog doma američkog Kongresa da SAD-u ne prijeti hiperinflacija i da su povišene inflacijske stope privremene, te da se gospodarstvo dobro oporavlja od utjecaja pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE