GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 09:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine bile su 5,3 posto veće u odnosu na prethodni mjesec te 5,2 posto veće u usporedbi sa zalihama na kraju ožujka lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasle zalihe energije, za 108,9 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su porasle za 5,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,6 posto.

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda pale za 10,8 posto, a intermedijarnih proizvoda za 2,8 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 14,1 posto, a zalihe energije za 1,9 posto.

Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su pale za 13,3 posto, kapitalnih proizvoda za 11,4 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,8 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 5,9 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 4,8 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 5,7 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 2,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, za 363 posto te kod proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 234,6 posto.

Najviše su pak pale zalihe u proizvodnji strojeva i uređaja, za 20 posto te proizvodnji električne opreme, za 14,3 posto.

Na godišnjoj razini statistika najveći rast zaliha bilježi također kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, za 414,9 posto, a najveći pad kod proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 27,4 posto.

Tagovi: zalihe industrijskih proizvoda, industrija, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Plenković: Imamo najveći rast BDP-a u Europskoj uniji
PREMIJER
Plenković: Imamo najveći rast BDP-a u Europskoj uniji
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji za medije u petak komentirao je rast BDP-a prema izvještaju Državnog zavoda za statistiku.
Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
UZLET
Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
ZAGREB – Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje, uvoza, izvoza i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 15,8 posto na godišnjoj razini, što je drugi kvartal zaredom kako se čvrsto oporavlja od koronakrize.
Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
PESIMIZAM
Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
NÜRNBERG - Raspoloženje njemačkih potrošača spustilo se na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci pod utjecajem novog vala pandemije covida 19 i relativno visoke inflacije, pokazalo je u četvrtak istraživanje marketinške agencije GfK.
Ekonomija eurozone neočekivano ubrzala u studenome
JAČANJE
Ekonomija eurozone neočekivano ubrzala u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone neočekivano je ubrzalo u studenome, uoči novog vala zaraze covidom 19 koji je zabrinuo poslovne čelnike u uslužnom sektoru dok industriju muče problemi u nabavi i viši troškovi, pokazalo je u utorak istraživanje tvrtke Markit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE