GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 08:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju travnja ove godine bile su veće za 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec te 3,6 posto veće u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasle zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 4,2 posto. Porasle su i zalihe energije, za 1,2 posto.

Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 1,1 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,7 posto i kapitalnih proizvoda za 0,4 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe energije porasle za 23,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,5 posto.

Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su pale za 17,1 posto, intermedijarnih proizvoda za 9,3 posto i kapitalnih proizvoda za 6,8 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 2,1 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 3,7 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 3,9 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 4,7 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 13,2 posto te proizvodnji odjeće, za 8,7 posto.

Najviše su pak pale zalihe u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 57,5 posto te proizvodnji duhanskih proizvoda, za 14,6 posto.

Na godišnjoj razini statistika najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 36,4 posto te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 33,5 posto.

Najveći pad je zabilježen kod proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 26,5 posto.

Tagovi: zalihe industrijskih proizvoda, industrija, hrvatska industrija, zalihe energije, zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju
PROČITAJ I OVO
Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
INFLACIJA
Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
VARŠAVA - Poljska će mjerama obuzdavanja inflacije dodati i sniženu stopu PDV-a na grijanje, izjavio je premijer Mateusz Morawiecki.
Plenković: Preusmjeravanje s kriznog upravljanja na konkurentnost i radna mjesta
PRORAČUN
Plenković: Preusmjeravanje s kriznog upravljanja na konkurentnost i radna mjesta
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu u Saboru prijedlog Državnog proračun za 2022., najvažniji financijski dokument države, istaknuvši kako je glavna zadaća preusmjeravanje s kriznog upravljanja prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta.
Tel Aviv zamijenio Pariz kao najskuplji grad na svijetu
PROMJENE
Tel Aviv zamijenio Pariz kao najskuplji grad na svijetu
LONDON - Najveći izraelski grad Tel Aviv najskuplji je na svijetu, pokazala je analiza koja je objavljena u srijedu u britanskom magazinu "The Economist".
Riječki prirez smanjen s 15 na 14 posto
PRIREZ
Riječki prirez smanjen s 15 na 14 posto
RIJEKA - Na sjednici riječkoga Gradskog vijeća u utorak prihvaćen je prijedlog o smanjenju gradskog prireza s 15 na 14 posto uz ocjenu dijela oporbe da je riječ o populističkom potezu vlasti s neznatnim učinkom na prihode građana, ali znatnim smanjenjem proračunskih prihoda.
HUP predlaže uspostavu posebnog instituta rada na daljinu
RAD NA DALJINU
HUP predlaže uspostavu posebnog instituta rada na daljinu
OSIJEK - U Hrvatskoj oko 11 posto zaposlenih radi na daljinu, a moglo bi 34 posto, rečeno je u utorak na okruglom stolu koji je u sklopu projekta DEVOTE (Developing of teleworking future), u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, Sindikata naftnog gospodarstva i norveške udruge poslodavaca NHO održan u Osijeku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE