GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 08:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju travnja ove godine bile su veće za 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec te 3,6 posto veće u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasle zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 4,2 posto. Porasle su i zalihe energije, za 1,2 posto.

Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 1,1 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,7 posto i kapitalnih proizvoda za 0,4 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe energije porasle za 23,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,5 posto.

Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su pale za 17,1 posto, intermedijarnih proizvoda za 9,3 posto i kapitalnih proizvoda za 6,8 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 2,1 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 3,7 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 3,9 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 4,7 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 13,2 posto te proizvodnji odjeće, za 8,7 posto.

Najviše su pak pale zalihe u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 57,5 posto te proizvodnji duhanskih proizvoda, za 14,6 posto.

Na godišnjoj razini statistika najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 36,4 posto te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 33,5 posto.

Najveći pad je zabilježen kod proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 26,5 posto.

Tagovi: zalihe industrijskih proizvoda, industrija, hrvatska industrija, zalihe energije, zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju
PROČITAJ I OVO
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
POTEZI
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
LONDON - Čelnici skupine G7 usvojili su u subotu na samitu u Engleskoj plan za potporu zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastrukture kao protutežu jačanju utjecaja Kine.
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
PLANOVI
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
LONDON - Skupina sedam bogatih država G7 objavit će u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
REJTING
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
BEOGRAD – Uprkos globalnoj krizi i produženom trajanju pandemije, agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje i dobijanje investicionog rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
PREGOVORI
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
BRUXELLES – Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o uzimanju stotina miliona evra povoljnog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi smanjila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki evropski zvanicnici za Reuters.
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju
PODACI
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju

BERLIN - Njemačka je kupila podatke koji bi poreznicima trebali pomoći da otkriju porezne prevare njemačkih državljana, objavio je u petak ministar financija Olaf Scholz.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE