GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaposlenost nastavila rasti i u svibnju

Zaposlenost nastavila rasti i u svibnju
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2022 / 16:50
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, nakon rasta u travnju, broj zaposlenih osoba nastavio se i tijekom svibnja kretati uzlaznom putanjom uz mjesečni rast od 1,2% ili 18.969 osoba.

Ukupan broj zaposlenih dosegnuo je tako 1.592.190 što je 1,8% ili 28.654 više nego u istom mjesecu 2021. Pozitivne godišnje promjene tako su nastavljene i četrnaesti mjesec za redom s izglednim nastavkom i narednih mjeseci. U svibnju 2022. od ukupno zaposlenih, 86,1% ili 1.371.550 osoba bilo je zaposleno u pravnim osobama (+0,9% na mjesečnoj te 1,6% na godišnjoj razini).

U kumulativnom razdoblju od siječnja do svibnja u prosjeku je bilo zaposleno 1.564.254 osoba ili 1,4% više nego u istom razdoblju lani od čega se 1.353 osoba odnosilo na zaposlene u pravnim osobama. Najsnažnija promjena očekivano zabilježena u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+11,2%), djelatnostima Informacije i telekomunikacije (+8,2%), te Poslovanje nekretninama (+6,7%). Prerađivačka industrija, koja je zapošljavala u svibnju u prosjeku 231.052 ili 16,8% zaposlenih u pravnim osobama, zabilježila je rast broja zaposlenih od 1,9% u odnosu na razdoblje siječanj – svibanj 2021.

Povoljna kretanja na tržištu rada očekujemo i u nastavku godine. Navedena kretanja bit će podržana solidnim gospodarskim oporavkom i kontinuiranom potražnjom za radnicima u određenim djelatnostima. Naša prognoza podržana je očekivanjima o uspješnoj turističkoj sezoni. Uz uobičajeni sezonski obrazac kretanja broja zaposlenih osoba odnosno izražen rast posebno u djelatnostima povezanim s turizmom, očekujemo kako će ICT i Građevinarstvo ostati predvodnici pozitivnih kretanja.

Tagovi: zaposlenost u Hrvatskoj, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Rekordan broj Francuza dao otkaz u potrazi za stalnim poslom
TRŽIŠTE RADA
Rekordan broj Francuza dao otkaz u potrazi za stalnim poslom
PARIZ - Radnici u Francuskoj u rekordnom su broju davali otkaze krajem 2021. i početkom 2021. godine, većinom u potrazi za stalnim poslom, pokazalo je izvješće ministarstva rada.
Austrija: Najviša stopa inflacije u posljednjih 47 godina
INFLACIJA
Austrija: Najviša stopa inflacije u posljednjih 47 godina
BEČ - Austrijska stopa inflacije nastavila je rasti, dostižući 9,3 posto u srpnju, i na najvišem je nivou od veljače 1975. godine, priopćio je Statistički zavod Austrije u četvrtak.
Truss kaže da će joj misija biti oživljavanje gospodarstva
MISIJA
Truss kaže da će joj misija biti oživljavanje gospodarstva
LONDON - Kandidatkinja za britansku premijerku Liz Truss rekla je kako će ključna misija njezine vlade biti oživljavanje gospodarstva, a postavila je i niz mjera za pomoć dijelovima sjeverne Engleske.
Zaposlenost u Njemačkoj raste unatoč ratu u Ukrajini
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost u Njemačkoj raste unatoč ratu u Ukrajini
BERLIN - Zaposlenost u Njemačkoj raste unatoč posljedicama rata u Ukrajini. U drugom tromjesečju bilo je 664.000 ili 1,5 posto više zaposlenih nego u isto vrijeme 2021. Ukupno ih je bilo 45,5 milijuna, objavio je u četvrtak Federalni zavod za statistiku.
Inflacija u EU, eurozoni i Hrvatskoj na novoj rekordnoj razini
REKORDI
Inflacija u EU, eurozoni i Hrvatskoj na novoj rekordnoj razini
LUXEMBOURG - Godišnja stopa inflacije u srpnju je dosegnula nove rekordne razine u EU, eurozoni i Hrvatskoj, potaknuta nastavljenim snažnim rastom cijena energenata i hrane, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE