GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici

Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 11:05
Autor: SEEbiz / H
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju lipnja broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.563.484 osoba što je za 1,5% više u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 3,4%.

Kumulativno, u prvoj polovici godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine broj ukupno zaposlenih viši je za 0,8%. Pri tome je broj zaposlenih u pravnim osobama dosegnuo 1.339.431 (+1% u odnosu na svibanj te +3,1% u odnosu na lipanj 2020.). Navedeni pokazatelji potvrđuju nastavak solidnih kretanja na tržištu rada, a rezultat su velikim dijelom snažne podrške kroz državne subvencije koje su u uvjetima pandemije i gospodarskog pada spriječile negativne šokove na tržištu rada. Uspoređujući pokazatelje za prvu polovicu 2019. u odnosu na isto razdoblje 2021. ukupan broj zaposlenih gotovo je na istoj razini odnosno u ovoj je godini viši za 4.176 osoba.

Prema NKD strukturi, u lipnju je, očekivano, nastavak rasta broja zaposlenih osoba zabilježen u kategorijama Informacije i komunikacije (+7,5% godišnje te +0,9% u odnosu na svibanj) te Građevinarstvo (+7,6% godišnje i +0,8% mjesečno) jer su upravo to djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom nije imala značajniji negativan utjecaj. Pozitivne trendove u ovim kategorijama očekujemo i u nastavku godine koji će u građevinarstvu biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nastavku povoljnih trendova u segmentu stanogradnje.

Broj zaposlenih u građevinarstvu raste od studenog 2015., a krajem lipnja 2021. dosegnuo je 126.720 (+7.524 na godišnjoj razini) odnosno 8% od ukupnog broja osiguranika HZMO-a. Kontinuirano pozitivni trendovi djelatnosti informacija i telekomunikacija uz rast aktivnosti, koji potvrđuje otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom, zasigurno će se pozitivno odraziti i na rast broja zaposlenih i u ovom segmentu. Ohrabruje i podatak da je i drugi mjesec za redom nastavljen rast broj zaposlenih u pravnim osobama u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i to ubrzanom dinamikom te je u lipnju bio viši za 9,7% u odnosu na lipanj 2020. te 8,8% viši u odnosu na svibanj.

U strukturi prerađivačke industrije, koja zapošljava oko 17% ukupno zaposlenih u pravnim osobama, uz mjesečni rast za 0,5% na godišnjoj je razini zabilježen rast od 1%.

Iako u narednim mjesecima očekujemo nastavak povoljnih kretanja u zaposlenosti potaknutih oporavkom gospodarstva i zahuktavanjem turističke sezone rast zaposlenosti zasigurno neće biti snažan zbog državnih potpora tijekom prošle i u prvoj polovici ove godine. Ipak, kao negativan rizik ne smijemo zanemariti ponovo rastuću neizvjesnost i nesigurnost povezane sa širenjem novih inačica Covida koje bi mogle zaustaviti turističku sezonu ranije od očekivanja što bi se nepovoljno odrazilo i na kretanja na tržištu rada.

Tagovi: zaposlenost, nezaposlenost, tržište rada, hrvatsko tržište rada, građevina, IT sektor
PROČITAJ I OVO
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE