GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapošljavanje u SAD-u usporilo i u kolovozu

Zapošljavanje u SAD-u usporilo i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 16:43
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Zapošljavanje u SAD-u ponovo je usporilo u kolovozu, drugi mjesec zaredom, u uvjetima zaključenih vladinih programa financijske pomoći u koronakrizi, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

Broj zaposlenih u kolovozu je porastao za 1,371 milijun, nakon povećanja za 1,734 milijuna u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće ministarstva rada. U lipnju je poskočio je za 4,791 milijun.

Stopa nezaposlenosti smanjila se u kolovozu na 8,4 posto, sa srpanjskih 10,2 posto, utvrdilo je ministarstvo.

Izraženiji rast broja zaposlenih zabilježen je u maloprodaji, profesionalnim i poslovnim uslugama, ugostiteljstvu i sektoru odmora te obrazovnim i zdravstvenim uslugama.

Pojačano je i zapošljavanje u državnom sektoru, na privremenim poslovima popisa stanovništva.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su rast broja zaposlenih za 1,4 milijuna i pad stope nezaposlenosti na 9,8 posto.

Poboljšanja na tržištu rada odražavaju “kontinuiranu obnovu gospodarske aktivnosti, koja je bila ograničena uslijed pandemije koronavirusa i mjera uvedenih da se ona suzbije”, objavilo je ministarstvo rada.

Porast broja zaposlenih najvećim se dijelom pripusuje povratku na posao radnika koji su zbog koronakrize bili privremeno otpušteni ili su poslani kućama.

Vladini programi pomoći poslodavcima u isplati plaća radnika u međuvremenu su istekli ili su pred krajem, podsjeća Reuters. Programi isplate tjedne naknade za nezaposlenost u vrijeme pandemije od 600 dolara po osobi istekli su krajem srpnja.

Izdašne državne potpore ekonomisti smatraju zaslužnima za snažan oporavak gospodarske aktivnosti koja je bila gotovo paralizirana nakon mjera zatvaranja uvedenih sredinom ožujka kako bi se zauzdalo širenje zaraze koronavirusom.

Nakon izvješća za kolovoz, do američkih predsjedničkih izbora, koji će biti održani 3. studenoga, bit će objavljeno još samo jedno, ono za rujan, podsjeća Reuters.

Tagovi: američko tržište rada, američka ekonomija, koronakriza, koronavirus u SAD-u, naknada za nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 32 posto veća nego lani
RAST
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 32 posto veća nego lani
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli je tjedan vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 32 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, a za 11 posto uodnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci Porezne uprave.
Za robu do 22 eura nema carine, ali treba platiti špeditere
SKRIVENI TROŠKOVI
Za robu do 22 eura nema carine, ali treba platiti špeditere

ZAGREB - Otkako je nastupila cijela drama s uvođenjem naplate PDV-a na pakete male vrijednosti, one do 22 eura, potrošači su poprilično izgubljeni u računicama koliko će ih njihovi donedavno jeftini paketi iz Kine na kraju koštati, a kako vrijeme prolazi, sve se veći broj njih susreće s naknadama za koje uopće nisu znali da ih trebaju platiti.

Proizvodne aktivnosti u Aziji pod pritiskom viših troškova i delta soja korone
PRITISAK
Proizvodne aktivnosti u Aziji pod pritiskom viših troškova i delta soja korone


TOKIO - Proizvodne aktivnosti azijskih gospodarstava u srpnju su se snažno pale pod pritiskom rasta ulaznih troškova i novog vala širenja zaraze koronavirusa, što je zasjenilo solidnu globalnu potražnju i upozorilo na krhak oporavk u toj regiji.

Eurozona izašla iz recesije, američki BDP na razinama prije pandemije
BDP
Eurozona izašla iz recesije, američki BDP na razinama prije pandemije
ZAGREB - Prošloga su tjedna objavljeni podaci koji su pokazali da se najveća svjetska gospodarstva stabilno oporavljaju od koronakrize, pri čemu je gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju izašlo iz recesije, dok je američko dosegnulo razine od prije pandemije.
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
NAJAVE
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
BIJELO POLJE – Ako se ostvari samo 50 odsto od onoga što smo zacrtali, 2025. godine prosečna plata u Crnoj Gori će biti oko hiljadu eura, izjavio je juče predsednik Vlade Zdravko Krivokapić na Biznis forumu u Bijelom Polju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE