GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je opasan jaz između niske njemačke i visoke američke inflacije?

Zašto je opasan jaz između niske njemačke i visoke američke inflacije?
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2021 / 08:21
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Nedavno smo svjedočili objavi podatka o inflaciji u SAD-u, koja je već bila iznad tržišnog konsenzusa, što ukazuje na snažnije pritiske na smanjenje cijena.

Travanjska inflacija za SAD bit će poznata 12. svibnja; nauštrb prošlogodišnje deflacije i ovogodišnjeg snažnog oporavka u SAD-u, očekujemo vrlo visoku brojku. Istog dana, Njemačka će zabilježiti znatno nižu travanjsku inflaciju u odnosu na SAD.

Povijesni jaz između niže njemačke (europske) i veće američke inflacije uvelike će povećati valutni rizik za europske ulagače koji drže američke vrijednosne papire. Očekuje se da će dolar barem privremeno depresirati prema euru, barem privremeno. Istodobno, prinosi na državne obveznice duljeg dospijeća mogli bi se dodatno povećati.

Dok Njemačka zbog trećeg vala više ili manje ograničava javni život, SAD se otvara na krilima ubrzanog cijepljenja stanovništva, poticaja od 1,9 bilijuna dolara i očekivanih 2,2 bilijuna dolara ulaganja u američku infrastrukturu. Nedavno objavljeni makroekonomski podaci nadalje sugeriraju veću inflaciju za SAD. Američka maloprodaja u ožujku je skočila 10 posto, umjesto očekivanih šest posto. Indeks gotovih industrijskih proizvoda u ožujku skočio je dvostruko više od konsenzusa.

Cijene nekretnina u SAD-u povijesno su visoke. Pronađena su i desetljeća rekordnih cijena za ulazne proizvode u industriji, iz čega možemo zaključiti da će tvrtke morati odlučiti hoće li troškove prenijeti na kupce ili će imati niže marže. Na to će utjecati elastičnost potražnje, što znači da možemo očekivati brži rast cijena nužnje robe, prvo u SAD-u, a zatim u Europi.

Tagovi: inflacija, inflacija u SAD-u, njemačka inflacija, američke obveznice, tržište kapitala, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Vučić: Ove godine očekujem rast od čak 7%
OBEĆANJA
Vučić: Ove godine očekujem rast od čak 7%
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da su u prvih pet meseci strane direktne investicije iznosile milijardu i 413 miliona evra, što je za 12,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Fed snažno podigao inflacijska očekivanja i najavljuje rast kamata za 2023.
SMJERNICE
Fed snažno podigao inflacijska očekivanja i najavljuje rast kamata za 2023.
WASHINGTON - Federalne rezerve u srijedu su znatno povećale svoja očekivanja o inflaciji ove godine i iznijele vremenski okvir kada će sljedeći put povećati kamatne stope.
Banka Slovenije očekuje rast BDP-a za 5,2 posto
OČEKIVANJA
Banka Slovenije očekuje rast BDP-a za 5,2 posto
LJUBLJANA - Slovenska središnja banka u srijedu je povećala svoju raniju procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2,1 postotni bod te sada očekuje rast gospodarskih aktivnosti u ovoj godini od na 5,2 posto.
Oporavak njemačke ekonomije zahtijevat će malo više vremena
IFO
Oporavak njemačke ekonomije zahtijevat će malo više vremena
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog problema u nabavi koji koče industriju, ali snažan oporavak tek je malo odgođen, do 2022., izvijestio je u srijedu institut ifo.
Troškovi rada porasli prvi puta od početka pandemije u Hrvatskoj
TROŠKOVI
Troškovi rada porasli prvi puta od početka pandemije u Hrvatskoj
ZAGREB - Sporiji rast plaća zakočio je rast troškova rada po satu u EU i eurozoni u prvom tromjesečju, a u Hrvatskoj ukupni troškovi rada porasli su prvi puta od početka pandemije koronavirusa, pokazali su u srijedu podaci Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE