GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa

Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
MIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2021 / 10:42
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Gotovo dvadeset godina od početka mirovinske reforme u kojoj je dio mirovinskih doprinosa usmjeren u drugi stup, i dalje traju rasprave je li se pravilno postupilo, piše u subotu Večernji list, navodeći da zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog mirovinskog stupa.

Ekonomist Velimir Šonje sažeo je rasprave na dva pogleda, jedan koji vjeruje da samo država može riješiti problem mirovina i traži povratak na staro te drugi liberalni koji kaže “dajte vi meni moj novac i ja ću sam njime upravljati”.

Šonje je govorio na konferenciji mirovinskih fondova i Zagrebačke burze te je zaključio da neće biti nove kreacije koja će dugoročno učvrstiti mirovinski sustav bez razvoja tržišta kapitala. Većinu imovine mirovinski fondovi drže u obveznicama čiji prinosi neće moći osigurati bolje mirovine. Godinama se iz stručnih krugova potiče jači izlazak državnih poduzeća na burzu putem inicijalnih javnih ponuda.

Mnoge kritike na račun mirovinskog sustava nisu ništa novo, prate nas od početka, ali se gubi iz vida slika koja nas je dovela do reforme, a to je prije svega znatno starenje stanovništva.

Hrvatska je 2000. po udjelu starijih bila na devetom mjestu u EU, danas je na sedmom. Srednja dob stanovništva od 44 godine sad je na razini prosjeka, u Njemačkoj je srednja dob 48 godina, Italiji 47, ali to će se pogoršavati zbog niza razloga.

Šonje podsjeća na zastrašujuće projekcije da ćemo sredinom stoljeća imati oko 700.000 ljudi manje u radnoj dobi, neka ih bude manje i 500.000, činjenica je da mi tek sada ulazimo u fazu izraženoga demografskog starenja. U novi problem jurimo s visokom razinom javnog duga od 87 posto BDP-a i 4,5 posto deficita u državnom mirovinskom sustavu. Hrvatska godišnje za mirovine troši 40 milijardi kuna, a prikupi oko 24 milijarde kuna doprinosa.

"S obzirom na starenje i sve veći udjel starijih glasača, postoji opasnost da dobijemo glasačku silu koja će donositi političke suboptimalne odluke – recimo povećanje doprinosa za prvi stup, istiskivanje drugih javnih davanja", veli Šonje.

Rješenja poput rasta produktivnosti, produljenje radnog vijeka, aktivacija starijih tehničke su mjere o kojima treba razmišljati i uvoditi ih, ali fundamentalno problem ne može biti riješen bez višestupnog mirovinskog kakvog sada imamo, još veće štednje i boljeg upravljanja, donosi Večernji list.

Tagovi: mirovine, mirovinski sustav, Velimir Šonje, umirovljenici, smrtnost
PROČITAJ I OVO
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
LUXEMBOURG - Stopa nezaposlenosti u EU u listopadu je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije, a u eurozoni i Hrvatskoj ponovo je smanjena, pokazuje u četvrtak najnovije izvješće Eurostata.
Zagrebu se nude 1,2 mlrd. kuna, a ugovorili projekte za samo 39 milijuna
PROJEKTI
Zagrebu se nude 1,2 mlrd. kuna, a ugovorili projekte za samo 39 milijuna
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici u problemima su zbog Fonda solidarnosti jer, kako doznaje Jutarnji list, nemaju dovoljno prijavljenih projekata na temelju kojih bi povukli gotovo 2,2 milijarde kuna, a novac se treba potrošiti do lipnja sljedeće godine.
OECD: Inflacija najveća prijetnja oporavku gospodarstva
PRIJETNJE
OECD: Inflacija najveća prijetnja oporavku gospodarstva
PARIZ - Svjetsko gospodarstvo oporavit će se ove godine od pandemijske krize, prognozirala je u srijedu Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), upozorivši ipak da optimistične izglede može ugroziti dulje razdoblje visoke inflacije.
Izvjesno usporavanje industrijske proizvodnje
OČEKIVANJA
Izvjesno usporavanje industrijske proizvodnje
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u listopadu je u usporedbi sa rujnom 2021. bila viša za 1,9% dok je u odnosu na isti mjesec 2020. obujam industrijske proizvodnje porastao za 2,7%.
Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
INFLACIJA
Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
VARŠAVA - Poljska će mjerama obuzdavanja inflacije dodati i sniženu stopu PDV-a na grijanje, izjavio je premijer Mateusz Morawiecki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE