GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agencija istražuje Vizjaka: Je li zloupotrijebio insajderske informacije oko Petrola?

Agencija istražuje Vizjaka: Je li zloupotrijebio insajderske informacije oko Petrola?
POSTUPAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 19:09
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Agencija za tržište vrijednosnih papira (ATVP) je pokrenula nadzorni postupak zbog sumnje na zlouporabu unutarnjih podataka protiv ministra okoliša Andreja Vizjaka zbog kupnje dionica Petrola. Vlada je odlučila liberalizirati cijene naftnih derivata, a to bi moglo utjecati na poslovanje Petrola.

Kako su financije izvijestile početkom mjeseca, ministar zaštite okoliša od ožujka ove godine kupio je 415 dionica Petrola, koje su u trenutku kupnje vrijedile 120.000 eura. Većinu ih je kupio krajem svibnja. Prema novinama, u tu je svrhu podigao i kredit. Čak i prije stupanja na dužnost, posjedovao je nešto više od 80 dionica Petrola.

"Kupnju dionica Petrola ocijenio sam kao priliku za dobro ulaganje, jer je cijena dionica drastično pala tijekom epidemije", objasnio je Vizjak početkom mjeseca.

No, vlada je u srijedu donijela odluku o punoj liberalizaciji cijena naftnih derivata, novi aranžman na snagu stupa u listopadu. Odluka može značajno utjecati na poslovanje Petrola, a time i na kretanje cijene dionice. Na poslovanje Petrola utječu i ekološki standardi koje formulira i utvrđuje Ministarstvo okoliša na čelu s Vizjakom.

Agencija je pokrenula postupak protiv Vizjaka zbog sumnje u zlouporabu unutarnjih podataka. Regulator tržišta kapitala u vezi s tim ne otkriva detaljne informacije.

Prema Financama, izvješće s tim u vezi danas je primilo i Povjerenstvo za sprečavanje korupcije. Potonji do sada nisu pokrenuli postupak jer nemaju nikakve podatke koji bi ukazivali na sumnju na povredu sukoba interesa u konkretnom slučaju, ali će u tim slučajevima uvesti preliminarno ispitivanje.

Vizjak je za Večer objasnio da je dugogodišnji dioničar Petrola, jer je prve dionice kupio prije 25 godina, jer procjenjuje da je riječ o perspektivnoj tvrtki. "Ovog su proljeća cijene dionica pale, pa sam ocijenio da je dobro vrijeme za kupnju, a u to vrijeme nitko nije govorio o deregulaciji cijena motornih goriva", objasnio je.

Dodao je da nije sudjelovao u prijedlogu.

"Materijal je pripremilo Ministarstvo gospodarstva, bilo je uključeno i Ministarstvo financija. Nisam bio uključen u to. Uvući me u ovu priču čini mi se neprihvatljivim i stvaranje konstrukcije", rekao je u odgovoru za Večer.

Tagovi: Andrej Vizjak, Petrol, Ljubljanska borza
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE