GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BASF u partnerstvu s Mingyangom na kineskoj vjetroelektrani

BASF u partnerstvu s Mingyangom na kineskoj vjetroelektrani
PARTNERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2023 / 07:29
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Najveća svjetska kemijska tvrtka BASF želi izgraditi i upravljati offshore vjetroelektranom u Kini zajedno sa svojim kineskim partnerom Mingyangom, objavila je u petak.

Vjetroelektrana, koja se trenutno gradi na BASF-ovoj lokaciji Zhanjiang u pokrajini Guangdong, opskrbljivat će cijelu lokaciju električnom energijom, objavila je tvrtka u Ludwigshafenu.

Očekuje se da će vjetroelektrana imati kapacitet od 500 megavata nakon završetka 2025. Još se čeka građevinska dozvola kineskih vlasti. BASF nije naveo nikakve financijske detalje.

U offshore vjetroelektranama, vjetroturbine za proizvodnju električne energije podižu se uz obalu na moru, gdje vjetar puše jače i traje duže nego na kopnu.

BASF ima 10% udjela u zajedničkom ulaganju, dok Mingyang drži 90% dionica.

BASF ulaže do 10 milijardi eura (11 milijardi dolara) u novu lokaciju Zhanjiang u južnoj Kini, čineći to najvećim pojedinačnim ulaganjem u povijesti tvrtke.

Projekt izgradnje službeno je pokrenut krajem 2019., a prvi proizvodni pogon za inženjersku plastiku potrebnu automobilskoj i elektroničkoj industriji počinje s radom u rujnu 2022.

Kada bude potpuno dovršen – planirano za 2030. – Zhanjiang će biti treći najveći proizvodni pogon BASF-a u svijetu nakon Ludwigshafena i Antwerpena u Belgiji.

Kritičari se žale da se kemijska tvrtka ovim ulaganjem od milijardu eura čini previše ovisnom o Kini i ukazuju na tinjajuće geopolitičke napetosti s Tajvanom.

Tagovi: BASF, Mingyang
PROČITAJ I OVO
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE