GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana

Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2024 / 12:08
Autor: SEEbiz
BEČ - U austrijskoj prijestolnici otvara se 30. solarna elektrana u vlasništvu građana pa se tim povodom u prodaju puštaju solarni paketi koje mogu kupiti stanovnici Beča.

Investicijama se doprinosi zaštiti okoliša, a kupci dobivaju bonove za plaćanje računa struje ili unajmljivanje javnih bicikla.

Bečko energetsko poduzeće Wien Energie otvara novu solarnu elektranu na krovu autobusne garaže bečkog gradskog poduzeća za javni prijevoz Wiener Linien i to u 21. bečkom okrugu Floridsdorfu. Riječ je o 30. solarni elektrani u vlasništvu građana, a oni koji su usto korisnici usluga poduzeća Wiener Linien mogu kupiti akcijske pakete u pretprodaji. Otvorena faza prodaje kreće 2. svibnja i traje sve do isteka zaliha. Zainteresirani mogu kupiti do pet solarnih paketa. Kupci tako doprinose zaštiti klime, ali i sami profitiraju. Uložena suma vraća se kupcu u obliku bonova za plaćanje računa struje ili za unajmljivanje javnih bicikala u okviru bečkog bikesharing sustava WienMobil Rad. Osim toga postoji i varijabilna premija – više sunčanih sati znači višu premiju.

Građanima je na raspolaganju 4.000 solarnih paketa, a za jedan je potrebno izdvojiti 250 eura. Cijena uključuje i varijabilnu premiju koja iznosi 52,80 eura godišnje i raste s povećanjem broja sunčanih sati. Uložena suma vraća se kupcima u obliku bonova koje ne moraju iskoristiti sami kupci, nego ih mogu i pokloniti.

Gradska poduzeća Wien Energie i Wiener Linien od 2019. zajedno ulažu u projekte takozvane fotonaponske ofenzive u sklopu koje infrastruktura javnog prijevoza austrijske metropole postaje ekološki prihvatljivija. Tako je na zgradama poduzeća Wiener Linien dosad instalirano dvanaest solarnih elektrana koje proizvode struju koja odgovara godišnjoj potrošnji 1.700 dvočlanih kućanstava. Daljnja suradnja uključuje postavljanje sunčanih elektrana s ukupnom snagom višom od pet megawatta do kraja 2024. godine.

Prva bečka solarna elektrana u vlasništvu građana puštena je u pogon 2012. godine u 22. bečkog okrugu Donaustadt. Solarni paketi rasprodani su u nekoliko sati, a uspješnost projekta potvrđuje i oko 12.200 Bečana i njihovih nekoliko tisuća kupljenih paketa otad. U regionalnu proizvodnju ekološke struje tako je dosad uloženo više od 40 milijuna eura.

Tagovi: BEČ, SOLARI, ENERGIJA, ENERGETIKA, obnovljivci, oie, Wien Energie, Wiener Linien
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE