GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara

BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2024 / 20:42
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.

Arbitražni sud u u Zurichu u Švicarskoj donio je odluku po kojoj su "BH-Gas" i kompanija "Energoinvest" dužni mađarskom prijevozniku "FGSZ"-u platiti 11,16 milijuna dolara zbog promjene trase snabdijevanja Bosne i Hercegovine plinom iz Rusije, navodi se u zajedničkom saopštenju "Energoinvesta" i "BH Gasa" od 22. aprila.

Mađarski "FGZS" u septembru 2021. pokrenuo je spor kojim od bh. entiteta Federacija BiH potražuje više od 21 milion dolara.

Osim "Energoinvesta", tuženi su Vlada Federacije BiH, te "BH Gas", čiji je osnivač entitetska Vlada.

Federacija BiH je od 1. aprila 2021. promijenila trasu snabdijevanja ruskim plinom i prešla na takozvani Turski tok.

To je urađeno, usprkos tome što je ugovor sa mađarskim "FGSZ"-om trebao biti snazi do 2023. godine.

Bosna i Hercegovina je do 2021. godine ruski plin dobijala plinovodom koji je išao preko Ukrajine, Mađarske i Srbije.

Nakon odluke "Energoinvesta" da sa ruskom kompanijom "Gasprom Export" potpiše aneks ugovora kojim je promijenjena trasa i odabran plinovod Turski tok, u Federaciji BiH uslijedila su međusobna optuživanja tadašnjih rukovodstava kompanija "BH Gas" i "Energoinvest".

U međuvremenu uslijedila je i kontratužba "Energoinvesta" Arbitražnom sudu.

"Pokretanjem vlastitog postupka protiv FGSZ-a, BH-Gas i Energoinvest uspješno su uspjeli postići smanjenje za 50 odsto štete koju je prouzrokovala tadašnja uprava BH-Gas prihvaćanjem enormne ugovorne kazne. Svi zahtjevi FGSZ-a protiv Vlade FBiH su odbijeni u cjelosti", navodi se u saopštenju.

"FGSZ" je pak, prema Arbitražnom vijeću, u periodu od 1. januara 2019. do 31. marta 2021. naplatio 19,09 miliona dolara za transport gasa, što je 8,94 miliona više nego što je mađarski prijevoznik imao pravo.

"Ukupna šteta za BH-Gas tako iznosi 9,96 miliona dolara, a Arbitražno vijeće je naložio ‘FGSZ‘ da plati ove iznose bh strani", navode iz "Energoinvesta" i "BH Gasa", piše RSE.

Tagovi: BH-Gas, fgsz, plin, ENERGOINVEST
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE