GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje

BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2024 / 07:44
Autor: SEEbiz
NEW YORK - BlackRock procjenjuje da će prijelaz na zelenu energiju u svijetu zahtijevati 4 trilijuna dolara godišnje do sredine 2030-ih, pozivajući na više javno-privatnih partnerstava, posebno u Aziji i na Pacifiku.

Prognoza dolazi iz BlackRockovog najnovijeg "Tranzicijskog scenarija Investment Instituta", koji analizira kako će se najvjerojatnije odvijati prijelaz na niske emisije ugljika i njegov potencijalni utjecaj na portfelje.

Brojka od 4 bilijuna dolara dvostruko je veća od prethodnih očekivanja od 2 bilijuna dolara godišnje i zahtijevat će povećanje kapitala i javnog i privatnog sektora, prema Michaelu Dennisu, voditelju alternativne strategije i tržišta kapitala APAC-a u BlackRocku.

"APAC je doista u središtu prilika za ulaganje u energiju, a to vidimo u više područja, kako na razvijenim tržištima tako i na tržištima u razvoju", rekao je Dennis, govoreći na singapurskom godišnjem Ecosperity Weeku prošli tjedan.

Prošle je godine 1,8 trilijuna dolara uloženo u projekte vezane uz energetsku tranziciju, što je porast u odnosu na 33 milijarde dolara 2004. s oko 19 bilijuna dolara uloženih do danas, prema podacima koje je prikupio BlackRock.

"Ta stopa rasta i iznos kapitala koji se ulaže u pravom su smjeru", rekao je Dennis, koji je odgovoran za alternativno poslovanje BlackRocka u regiji, uključujući infrastrukturu, hedge fondove i private equity.

"Međutim, iako su ulaganja porasla, još uvijek postoji jaz od 18 trilijuna dolara da stignemo tamo gdje trebamo do 2030.", dodao je.

Kapitalni jaz postoji u različitim klasama rizika: od niskorizičnih ulaganja u osnovnu energetsku infrastrukturu do visokorizičnih poduhvata kao što su rizični kapital u kasnoj fazi i privatni kapital.

Tagovi: BlackRock, energetika, energetska tranzicija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE