GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte blizu 91 dolara

Cijene nafte blizu 91 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2023 / 17:19
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu razine od 91 dolar, odražavajući nesigurnost ulagača u procjeni opskrbe nakon objave Iraka o planiranom povećanju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 90,77 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,49 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 89,16 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,97 dolara.

Raspoloženje na tržištima obilježio je jučer strah da će potražnju za naftom potkopati jači dolar i i visoki troškovi zaduživanja, pa su trgovci krenuli u val dobitonosnih prodaja, predviđajući pad cijena.

Dolar je u ponedjeljak dosegnuo najvišu razinu prema košarici šest ostalih vodećih svjetskih valuta u 10 mjeseci nakon što Kongres postigao dogovor o proračunu za iduću godinu, otklonivši prijetnju zatvaranja državnih službi.

Kočnica cijenama bila je i objava turskog ministra energetike o otvaranju cjevovoda koji doprema iračku naftu do luke Ceyhan nakon rješenja pravnog spora.

Irak je pak u utorak odvojeno objavio da će dodijeliti nove dozvole za vađenje nafte, potisnuvši u drugi plan nagađanja o deficitu u opskrbi u zadnjim mjesecima u godini, s obzirom na odluku Saudijske Arabije i Rusije o produljenju razdoblja smanjenih isporuka.

"U teoriji bi, prema uvjetima sporazuma OPEC+, proizvodnja (u zemljama koje nisu članice Vijeća suradnje u Perzijskom zaljevu) trebala ostati nepromijenjena u četvrtom tromjesečju. No, iračko sudjelovanje u dogovoru bilo je dosada neujednačeno i trebalo bi očekivati rast izvoza, pod pretpostavkom da naftovod proradi prema planu", rekli su analitičari BMI Researcha.

OPEC+ trebao bi ponovo razgovarati o sporazumu u srijedu, a izvori navode da neće mijenjati proizvodnju.

Cijene su možda pritisnule dobitonosne prodaje uoči sastanka OPEC+, nagađa Craig Erlam iz OANDA-e, objašnjavajući da trgovci žele iskoristiti rast cijena od sredine kolovoza. A možda je prevagnuo strah od posustajanja gospodarstva, nagađa.

Očekuje se da će Saudijska Arabija u studenom ponovo podići službenu prodajnu cijenu nafte za azijske kupce, peti mjesec zaredom, prema istraživanju Reutersa.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 1,36 dolara, na 94,99 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
OIE
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
LJUBLJANA - Slovenija je u prva tri dana svibnja najveći dio svoje potrošnje pokrivala električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE), dok je 4. svibnja proizvedeno više električne energije iz OIE nego što se dnevno potroši, objavilo je Ministarstvo okoliša i klime. danas i energija.
Cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara pod utjecajem poskupljenja saudijskih isporuka i obnovljenih napetosti na Bliskom istoku.
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE