GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte blizu 94 dolara

Cijene nafte blizu 94 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2023 / 17:09
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak blizu 94 dolara, balansirajući između procjena o tijesnoj opskrbi do kraja godine i neizvjesnosti koju stvaraju posustajanje kineskog gospodarstva i monetarna politika u SAD-u i eurozoni.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 93,78 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 90,03 dolara.

Raspoloženje na tržištu u ovom tjednu obilježila je odluka Saudijske Arabije i Rusije o produljenju razdoblja smanjene opskrbe do kraja godine. Vodeći izvoznici smanjivat će isporuke do siječnja za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici već su ranije pomaknuli rok dogovora o smanjivanju opskrbe do kraja iduće godine.

"Špekuliranje sa cijenama nafte postalo je jako popularno na Wall Streetu. Nitko ne sumnja da će tržište nafte biti jako tijesno opskrbljeno u četvrtom tromjesečju zbog odluke OPEC+ (o proizvodnji)", tumači Edward Moya iz OANDA-e.

Ulagače je ohrabrilo i blago slabljenje temeljne inflacije u SAD-u u kolovozu, budući da bi moglo potaknuti središnju banku da ponovo napravi pauzu u ciklusu podizanja kamatnih stopa.

Europska središnja banka (ECB) ponovo ih je podigla u četvrtak, ali je signalizirala da se ciklus zaoštravanja monetarne politike u eurozoni možda bliži kraju, s obzirom na prigušenu potražnju i slabiji rast gospodarskih aktivnosti.

U petak ECB je ipak naglasio da bi mogao i podići kamatne stope ako rast cijena ubrza. Bančine najnovije procjene predviđaju sporiji rast cijena u idućim godinama i približavanje opće i temeljne inflacije na korak od ciljanih dva posto u 2025.

U središtu je pozornosti ipak Kina, motor svjetske potražnje za naftom, prema procjeni OPEC-a. Kinesko gospodarstvo mukotrpno se oporavlja od strogih mjera suzbijanja covida, ali industrijska proizvodnja i maloprodaja bile su u kolovozu snažnije no što se očekivalo.

Podaci objavljeni u petak pokazali su i da je prerada nafte u rafinerijama porasla gotovo za petinu u odnosu na prošlu godinu, potaknuta snažnom potražnjom za derivatima.

"Klađenje na naftu postaje omiljena trgovina na Wall Streetu. Nitko ne sumnja da će odluka OPEC+ (o naftnoj proizvodnji) krajem prošlog mjeseca održati tržište nafte vrlo tijesnim u četvrtom kvartalu ", rekao je analitičar OANDA-e Edward Moya.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 60 centi, na 95,70 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
OIE
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
LJUBLJANA - Slovenija je u prva tri dana svibnja najveći dio svoje potrošnje pokrivala električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE), dok je 4. svibnja proizvedeno više električne energije iz OIE nego što se dnevno potroši, objavilo je Ministarstvo okoliša i klime. danas i energija.
Cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara pod utjecajem poskupljenja saudijskih isporuka i obnovljenih napetosti na Bliskom istoku.
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE