GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte i dalje blizu 91 dolara

Cijene nafte i dalje blizu 91 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2023 / 20:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 91 dolara, balansirajući između najave Saudijske Arabije i Rusije da će smanjivati opskrbu do kraja godine i naznaka posustajanja kineskog gospodarstva

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na završetak trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 90,84 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 87,49 dolara.

Tržišta su prošli tjedan balansirala između najave Saudijske Arabije i Rusije da će smanjivati opskrbu za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno do kraja godine i naznaka posustajanja kineskog gospodarstva zbog slabe inozemne i domaće potražnje.

U ponedjeljak raspoloženje na tržištu obilježile su i teške posljedice oluje u Libiji koja je odnijela 150 ljudskih života i zatvorila luke za izvoz nafte Ras Lanuf, Zueitinu, Bregu i Es Sidru.

Europa pak planira tek skromne radove na održavanju rafinerija budući da kompanije pokušavaju profitirati na visokim maržama, što bi moglo potaknuti potražnju za naftom. Trenutno je zatvoreno 40 posto manje kapaciteta nego lani, prema savjetodavnoj tvrtki Wood MacKenzie.

U fokusu trgovaca bit će ovaj tjedan podatak o inflaciji u SAD-u u kolovozu i sjednica Europske središnje banke (ECB). I američki Fed i ECB snažno su podigli kamatne stope od ljeta prošle godine kako bi obuzdali inflaciju, što je zakočilo gospodarski rast.

Europska komisija snizila je u danas objavljenim prognozama procjene rasta eurozone u ovoj i idućoj godini. Trgovci će pozorno proučiti i nova mjesečna izvješća Međunarodne agencije za energiju (IEA) i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE