GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte ispod 76 dolara dok investitori procjenjuju utjecaj omikrona

Cijene nafte ispod 76 dolara dok investitori procjenjuju utjecaj omikrona
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2021 / 17:04
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u srijedu u nestabilnoj trgovini na međunarodni tržištima ispod 76 dolara nastavivši snažan ovotjedni rast, dok investitori procjenjuju utjecaj varijante omikrona na globalno gospodarstvo i potražnju za gorivom.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je za 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 75,76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 12 centi višoj cijeni, na 72,17 dolara, nakon što je u ranijoj trgovini pala ispod 71 dolara.

Nakon pada većeg od 16 posto nakon 25. studenoga na oko 69 dolara po barelu, cijene sirove nafte u Londonu su se od 1. prosinca oporavile za više od osam posto, na krilima naznaka da je omikron pokazao samo ograničen utjecaj na potražnju za naftom.

"Oko dvije trećine prethodnog klizanja cijena je izbrisano, u padu do kojeg je došlo zbog zabrinutosti za potražnju izazvane novim sojem koronavirusa omikronom. Čini se da je ona bila pretjerana", navodi Commerzbank u svojoj bilješci.

"Još nije bilo primjetnog usporavanja potražnje za naftom. Čak je i zrakoplovstvo, sektor koji je prvi na udaru, doživjelo tek neznatan pad zauzetosti raspoloživih sjedala", zabilježili su iz Commmerzbanka,

No izvješća da je britanski premijer Boris Johnson spreman pooštriti mjere ograničenja zbog covida, uključujući tu i preporuke rad od kuće, oživjela su strahove od usporavanja aktivnosti.

Tržište je također bilo fokusirano na rast geopolitičkih napetosti, jer su razgovori između Washingtona i Teherana o iranskom nuklearnom programu trebali biti nastavljeni ovaj tjedan, budući da su zapadni dužnosnici zaprepašteni visokim iranskim zahtjevima.

Očekuje se da će ublažavanje američkih sankcija dovesti do većeg izvoza iranske nafte, što bi moglo povećati pritisak na cijene.

U međuvremenu napetosti između zapadnih sila i Rusije zbog Ukrajine također ostaju visoke, nakon što je u utorak američki predsjednik Joe Biden upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Zapad Rusiji nametnuti "snažne ekonomske i druge mjere" ako Rusija napadne Ukrajinu, dok je Putin zahtijevao jamstva da se NATO neće širiti dalje prema istoku.

Tržišta nafte tek su slabo reagirala na tjedne podatke o zalihama u SAD-u. Američke zalihe sirove nafte pale su u prošlom tjednu, ali su zalihe benzina i derivata porasle, kažu tržišni izvori koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu. Analitičari su u Reutersovom istraživanju izrazili očekivanja da će podaci o američkim zalihama sirove nafte pokazati drugi tjedni pad zaredom.

OPEC danas nije na svojim internetskim stranicama objavio cijenu barela referentne košarice nafte svojih članica za utorak. U ponedjeljak je stajao 71,41 dolar, što znači da mu je cijena pala za 20 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE