GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte ispod 82 dolara; nervoza zbog napada u Crvenom moru

Cijene nafte ispod 82 dolara; nervoza zbog napada u Crvenom moru
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 17:22
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte spustile su se na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, odražavajući zabrinutost trgovaca za potražnju u okruženju visokih kamatnih stopa i nagovještaje veće proizvodnje u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 54 centa nego na zatvaranju tržišta na kraju prošlog tjedna i iznosila je 81,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 32 centa nižoj cijeni, od 76,52 dolara.

Trgovci su prošli tjedan pratili zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio prijedlog palestinskog Hamasa o obustavi neprijateljstava u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze.

Nervozu izazivaju i napadi jemenskog pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru. Pokret upravlja najgušće naseljenim dijelovima Jemena, a ometa promet kroz prolaz Bab al-Mandab, tražeći obustavu izraelskih napada u Gazi i dostavu humanitarne pomoći Palestincima.

SAD i Britanija odgovorili su napadima na ciljeve u Jemenu, uz obrazloženje da štite sigurnost plovidbe, a Ansar Allah je proširio popis meta na brodove s britanskim i američkim vezama.

Tržišta su prigušili nagovještaji povećavanja proizvodnje u SAD-u. Energetske tvrtke otvorile su prošli tjedan najviše bušotinskih postrojenja za naftu plin od sredine prosinca, pokazali su podaci specijalizirane tvrtke Baker Hughes.

Trgovci istodobno strahuju za potražnju nakon što je dužnosnica američke središnje banke izjavila da ne vidi razloga za preporuku o snižavanju kamatnih stopa u SAD-u, pridruživši se skupini koja inzistira na striktnoj kontroli inflacije.

Više kamatne stope koče gospodarstvo, što znači i slabiju potražnju za naftom. Vodeći proizvođači signalizirali su pak preko glavnog svjetskog izvoznika Saudijske Arabije da su će budno pratiti potražnju i prilagođavati ponudu. Saudijski ministar energetike izjavio je da će zamrznuti planove o povećanju proizvodnih kapaciteta, ukazujući na energetsku tranziciju.

Saudijski dužnosnik naglasio je ipak da imaju dosta rezervnih kapaciteta i da mogu reagirati na potencijalne poremećaje u opskrbi.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1,30 dolara, na 81,45 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
OIE
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
LJUBLJANA - Slovenija je u prva tri dana svibnja najveći dio svoje potrošnje pokrivala električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE), dok je 4. svibnja proizvedeno više električne energije iz OIE nego što se dnevno potroši, objavilo je Ministarstvo okoliša i klime. danas i energija.
Cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara pod utjecajem poskupljenja saudijskih isporuka i obnovljenih napetosti na Bliskom istoku.
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE