GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 78 dolara

Cijene nafte iznad 78 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2024 / 21:01
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 78 dolara zbog napetosti na Bliskom istoku i smanjene proizvodnje u Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za dva dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78,12 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 72,86 dolara.

U ponedjeljak cijene su oštro pale nakon što je Saudijska Arabija azijskim kupcima snizila službenu cijenu na najnižu razinu u 27 mjeseci, raspirivši nagađanja da pokušavaju oživjeti potražnju.

Spuštanje službene saudijske cijene "ukazuje na slabljenje potražnje za naftom u tri najvažnije regije", smatra analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

U utorak cijene su ponovo porasle zbog napetosti na Bliskom istoku i prekida opskrbe iz Libije, rekli su analitičari.

Neke velike brodarske tvrtke još uvijek izbjegavaju Crveno more zbog jemenskih Huta koji napadima na brodove povezane s Izraelom iskazuju potporu palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskim oružanim snagama u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska najavila je nastavak operacija na okupiranom palestinskom području i u 2024. godini, a izraelski napadi za susjedni Libanon raspiruju strah od širenja sukoba i poremećaja u opskrbi bliskoistočnom naftom.

Cijene podupire i prosvjed u Libiji koji je blokirao proizvodnju na velikom naftnom polju Sharara kapaciteta 300 tisuća barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 73 centa, na 78,21 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE