GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 72 dolara

Cijene nafte pale ispod 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2023 / 17:05
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 72 dolara zbog najava središnjih banaka vodećih gospodarstava da će ponovo podići kamatne stope, što koči aktivnost i potražnju za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 43 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 71,83 dolara. Na američkom tržištu bila je gotovo nepromijenjena i iznosila je 67,58 dolara.

Trgovce zabrinjava najava američke središnje banke da će ponovo podići kamatne stope, i to dva puta do kraja godine, nakon pauze u lipnju. Europska središnja banka (ECB) podigla ih je na lipanjskoj sjednici, a planira nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike i u srpnju.

Viši troškovi zaduživanja koče gospodarski rast, što znači slabiju potražnju za naftom, i to u razdoblju posustajanja aktivnosti u Kini zbog slabije inozemne, ali i domaće potražnje.

"Tržište i dalje pritišće zabrinutost za potražnju", objašnjava Ole Hansen iz Saxo Banka, dodajući da je značajniji pad cijena zapriječila smanjena opskrba iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

"Robni sektor u cjelini, uključujući i sirovu naftu, koči nesklonost (ulagača) riziku zbog zabrinutosti za kineski rast i podataka iz SAD-u koji signaliziraju podizanje kamatnih stopa", zaključio je Hansen.

U takvom je okruženju pao u drugi plan pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za oko 2,4 milijuna barela, prema podacima Američkog instituta za naftu (API). Službeno izvješće američke vlade bit će objavljeno tokom dana.

Neki analitičari očekuju ipak slabiju opskrbu u drugoj polovini godine zbog smanjene proizvodnje OPEC-a i najave Saudijske Arabije da će u srpnju na tržište slati još manje barela.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu OPEC danas nije objavio koliko je u utorak stajao barel košarice nafte njegovih članica. U ponedjeljak stajao je 74,65 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
POZIV
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
PARIZ - Francuska podržava tvrtke koje vjeruju u zemlju, rekao je njezin predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu objavljenom u srijedu, odgovarajući na pitanje o potencijalnoj potrazi najveće naftne kompanije TotalEnergies za uvrštenjem na američku burzu.
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
RAT U UKRAJINI
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
KIJEV - Ruske bespilotne letjelice pogodile su rano u srijedu energetska postrojenja te prekinule opskrbu električnom energijom u nekim dijelovima Sumske oblasti na sjeveru Ukrajine, rekli su dužnosnici.
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
POTEZI
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
WASHINGTON - Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena odlučila je pustiti milijun barela goriva iz strateških rezervi, a cilj je smanjenje cijena na benzinskim crpkama.
Dovršena reforma europskog tržišta električne energije
REFORME
Dovršena reforma europskog tržišta električne energije
BRUXELLES - Članice EU danas su konačno odobrile reformu tržišta električne energije u EU, koja je odgovor na energetsku krizu povezanu s ruskom agresijom na Ukrajinu.
Cijene nafte pale prema 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 82 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara budući da je među ulagačima ponovo prevladala zabrinutost za potražnju nakon signala iz američke središnje banke da zbog inflacije neće žuriti sa snižavanjem troškova zaduživanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE