GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 89 dolara, trgovci strahuju za gospodarstvo

Cijene nafte pale ispod 89 dolara, trgovci strahuju za gospodarstvo
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2023 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 89 dolara budući da je među ulagačima ponovo prevladala zabrinutost da će visoki troškovi zaduživanja zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 2,02 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 88,90 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 87,13 dolara.

U fokusu je tržišta ovaj tjedan sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika o proizvodnoj politici. U srijedu ministri su odlučili zadržati proizvodnju na dodašnjoj razini, rekla su dva izvora, i trgovci su se ponovo okrenuli monetarnoj politici.

"Fokus pozornosti tržišta pomaknuo se s tijesne opskrbe u kratkom roku na implikacije (najava) da će kamatne stope ostati povišene kroz dulje vremensko razdoblje i na očekivano prigušeno makrookruženje", objašnjava Callum MacPherson iz Investeca.

Pitanje je kako će OPEC+ na sastanku krajem studenog odgovoriti na takvo okruženje, dodaje MacPherson.

Saudijska Arabija i Rusija potvrdile su u srijedu da će smanjivati isporuke do kraja godine, za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno. Moskva paralelno planira u studenom odlučiti hoće li i dalje smanjivati proizvodnju ili je možda povećati.

Potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak rekao je da rusko-saudijski rezovi održavaju ravnotežu na naftnim tržištima, a naglasio je i pozitivan učinak ruske zabrane izvoza dizela i benzina, dodajući da vlada planira i dalje pratiti cijene goriva na domaćem tržištu.

Raspoloženje ulagača koči i jaki dolar koji smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama, prigušujući potražnju.

Jaki dolar izazivat će probleme na svim tržištima, uključujući i naftna, unatoč trenutno povoljnom odnosu ponude i potražnje, ističe John Evans iz PVM-a.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak pojeftinio 1,43 dolara, na 93,56 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE