GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale na 83 dolara, trgovce brine kineska potražnja

Cijene nafte pale na 83 dolara, trgovce brine kineska potražnja
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2023 / 16:49
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima na 83 dolara budući da trgovce brine kineska potražnja, potisnuvši u drugi plan odluku Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju opskrbe do kraja godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 2,11 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,07 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,05 dolara nižoj cijeni, od 78,77 dolara.

Trgovce je jutros zabrinuo neočekivano snažan pad kineskog izvoza u listopadu, iako je uvoz sirove nafte porastao i na godišnjoj i na mjesečnoj razini.

Kineske rafinerije ublažile su pak tempo prerade u trećem tromjesečju, nakon rekorda u prethodna tri mjeseca, rekli su trgovci i konzultati Reutersu, ukazujući na niže profitne marže i skromne izvozne kvote do kraja godine.

Obujam prerade trebao bi se smanjiti i u prosincu, procjenjuju, i ograničiti potražnju, što bi značilo i niže cijene nafte.

Podaci iz Kine zasjenili su odluku Saudijske Arabije i Rusije o smanjivanju isporuka do kraja godine.

Trgovci trenutno ne strahuju od nedostatne opskrbe, sudeći po znatno manjoj razlici u cijeni barela s rokovima isporuke u prosincu i onog s rokovima isporuke u proljeće iduće godine.

Splasnuo je i optimizam zbog procjena da je ciklus podizanja kamatnih stopa dosegnuo vrhunac, što bi trebalo proširiti manevarski prostor za rast gospodarstva i za potražnju. Dolar se pak oporavio, pa će kupovna moć kupaca s drugim valutama ponovo biti ograničena.

Podaci udruge proizvođača API o zalihama u u SAD-u u prošlom tjednu bit će objavljeni tokom dana.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak pojeftinio 92 centa, na 88,86 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE