GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 20 dolara, trgovce plaše popunjena skladišta

Cijene nafte pale prema 20 dolara, trgovce plaše popunjena skladišta
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2020 / 17:03
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 20 dolara budući da trgovce zabrinjavaju popunjeni skladišni prostori, posebice u SAD-u, i zastoj globalnog gospodarstva zbog pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,17 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 20,27 dolara. Ugovori za isporuke u lipnju istječu u četvrtak.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 3,61 dolara nižoj cijeni, od 13,33 dolara.

Veći pad cijena na američkom tržištu povezan je s bojaznima trgovaca da bi skladišni prostori u ključnom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu uskoro mogli biti popunjeni, tumači Reuters, dodajući i da je trgovina ugovorima s rokom isporuke u lipnju bila neuobičajeno skromna.

"Na tržištu se silno strahuje da bi cijene ponovo mogle pasti u negativno područje jer u čvorištu u Cushingu gotovo i više nema mjesta za skladištenje i dostavu", tumači Harry Tchilinguirian iz londonskog BNP Paribasa.

"Otklon otvorenog interesa od ugovora s rokovima isporuke u lipnju negativno će utjecati na njihovu likvidnost, što bi moglo dovesti do većih oscilacija u cijeni", napominje Tchilnguirian.

Američke zalihe sirove nafte porasle su u pretprošlom tjednu na 518,6 milijuna barela, nadomak rekordnih 535 milijuna barela, zabilježenih u 2017. godini.

Sredinom travnja bilo je popunjeno već 70 posto kapaciteta u Cushingu a trgovci smatraju da prostora zapravo više i nema.

Istodobno se procjenjuje da će svjetsko glospodarstvo pasti dva posto, više nego u vrijeme financijske krize, a naftna potražnja zbog pandemije čak 30 posto.

U SAD-u je od sredine ožujka čak 26,5 milijuna Amerikanaca zatražilo naknade za nezaposlene a utjecani neprofitni Kongresni ured za proračun predviđa da će američko gospodarstvo u drugom tromjesečju na godišnjoj razini potonuti gotovo 40 posto.

"Aktualni odnos ponude i potražnje na naftnom tržištu jednostavno je grozan a poboljšanje se ne očekuje prije konca lipnja zbog ogromnog pada globalne potražnje za naftom", konstatira Tamas Varga iz PVM-a.

Situaciju bitno ne mijenja ni sporazum Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju budući da i dalje na tržištu ostavlja previše nafte.

OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 14,31 dolara, što znači da je pala 92 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, skladištenje nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
POZIV
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
PARIZ - Francuska podržava tvrtke koje vjeruju u zemlju, rekao je njezin predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu objavljenom u srijedu, odgovarajući na pitanje o potencijalnoj potrazi najveće naftne kompanije TotalEnergies za uvrštenjem na američku burzu.
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
RAT U UKRAJINI
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
KIJEV - Ruske bespilotne letjelice pogodile su rano u srijedu energetska postrojenja te prekinule opskrbu električnom energijom u nekim dijelovima Sumske oblasti na sjeveru Ukrajine, rekli su dužnosnici.
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
POTEZI
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
WASHINGTON - Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena odlučila je pustiti milijun barela goriva iz strateških rezervi, a cilj je smanjenje cijena na benzinskim crpkama.
Dovršena reforma europskog tržišta električne energije
REFORME
Dovršena reforma europskog tržišta električne energije
BRUXELLES - Članice EU danas su konačno odobrile reformu tržišta električne energije u EU, koja je odgovor na energetsku krizu povezanu s ruskom agresijom na Ukrajinu.
Cijene nafte pale prema 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 82 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara budući da je među ulagačima ponovo prevladala zabrinutost za potražnju nakon signala iz američke središnje banke da zbog inflacije neće žuriti sa snižavanjem troškova zaduživanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE