GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale, trgovce najviše brine kriza u Kini

Cijene nafte pale, trgovce najviše brine kriza u Kini
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2024 / 17:01
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 83 dolara budući da su problemi u kineskom nekretninskom sektoru raspirili zabrinutost za potražnju, zasjenivši eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 62 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 82,93 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u plusu 1,12 dolara.

Na američkom tržištu barel je danas poskupio 59 centi i njime se trgovalo po 77,49 dolara. U petak zaključio je trgovinu u plusu 65 centi.

Na kraju prošlog tjedna trgovce je ohrabrio stabilan rast američkog gospodarstva u četvrtom tromjesečju, za 3,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, nakon 2,9-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna.

Tržišta pozorno prate i rasplamsavanje napetosti na Bliskom istoku.

SAD je u nedjelju izvijestio da su tri vojnika poginula u napadu dronom na američke snage u Jordanu. Predsjednik Joe Biden ustvrdio je da su za napad odgovorne "skupine povezane s Iranom".

"Smatramo da smrt tri pripadnika američke vojske (...) u Jordanu označava kritičnu točku preokreta u aktualnom sukobu na Bliskom istoku", rekla je Helima Croft iz RBC Capitala.

Izravniji sukob s Iranom povećao bi opasnost od poremećaja u regionalnoj opskrbi energijom, dodala je Croft.

Na početku radnog tjedna prevagnula je zabrinutost za kinesko gospodarstvo nakon naloga suda u Hong Kongu o likvidaciji nekretninskog diva China Evergrande. Nekretninski sektor igra važnu ulogu u kineskom gospodarstvu pa bi kriza mogla zakočiti i potražnju za naftom.

Raspoloženje prigušuju i kontinuirano visoke kamatne stope u eurozoni. Europska središnja banka zadržala ih je prošli četvrtak na važećoj razini, unatoč upozorenju o riziku po gospodarski rast.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1,02 dolara, na 83 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE