GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte podignute na 77 dolara

Cijene nafte podignute na 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2023 / 17:05
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na 77 dolara, potaknute optimističnim procjenama da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o podizanju plafona duga i saudijskim signalom o mogućem dodatnom smanjenju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za jedan dolar nego na jučerašnjem zatvaranju tržišta i iznosila je 76,99 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 63 centa višoj cijeni, od 72,68 dolara.

Na tržištima napeto prate pregovore Bijele kuće i predstavnika republikanaca iz Zastupničkog doma Kongresa o podizanju limita državnog zaduživanja, koji trenutno iznosi 31,4 bilijuna dolara.

Pregovarači bi se danas trebali ponovo sastati, a imaju samo devet dana vremena da otklone probleme sa servisiranjem financijskih obaveza.

Pozornost tržišta privukla je i izjava saudijskog ministra za energetiku da bi se trgovci koji špekuliraju s padom cijena mogli ponovo naći u problemima.

Ponovo će jauknuti, kao što su jauknuli u travnju (kada su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici odlučili dodatno smanjiti opskrbu - op. a.), poručio je princ Abdulaziz bin Salman Al-Saud u utorak s Katarskog ekonomskog foruma.

Ako cijene naglo porastu zbog neočekivanog smanjenja opskrbe, trgovci koji špekuliraju s njihovim padom zaključuju pozicije s gubitkom, tumači Reuters.

"(Današnji) rast cijena rezultat je kombinacije oprezne nade da bi zbrka s plafonom zaduživanja mogla biti raščišćena i izjava saudijskog ministra energetike", zaključuje Tamas Varga iz brokerske tvrtke PVM.

"Tržište će sada zaključiti da su veće šanse za dodatno smanjenje proizvodnje na idućem sastanku OPEC+, bilo ono opravdano ili ne", dodaje Varga.

Nekoliko članica skupine odlučilo je od svibnja do kraja godine dobrovoljno smanjiti proizvodnju za 1,16 milijuna barela dnevno kako bi uravnotežili cijene.

OPEC+ ponovo će razgovarati o proizvodnoj politici 4. lipnja.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
GORIVO
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak su u Sloveniji pale cijene regulirane cijene motornih goriva.
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
OIE
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
LJUBLJANA - Slovenija je u prva tri dana svibnja najveći dio svoje potrošnje pokrivala električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE), dok je 4. svibnja proizvedeno više električne energije iz OIE nego što se dnevno potroši, objavilo je Ministarstvo okoliša i klime. danas i energija.
Cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara pod utjecajem poskupljenja saudijskih isporuka i obnovljenih napetosti na Bliskom istoku.
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE