GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara

Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2024 / 17:24
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u lipnju bila niža za 35 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 88.057 dolara.

Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1.10 dolara. Aktivnije se danas trgovalo barelom s rokom isporuke u srpnju, po 49 centi nižoj cijeni, od 86.71 dolar. Jučer je pojeftinio jedan dolar. Na američkom tržištu barel je danas pojeftinio 49 centi, na 82.22 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1.22 dolara.

Raspoloženje na tržištima odredila su jučer nagađanja da bi američka središnja banka zbog naznaka tvrdokorne inflacije mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do jeseni. Neki trgovci uključili su čak u cijene procjene da bi ih mogli podići u ovoj i idućoj godini za četvrtinu postotnog boda.

Viši troškovi zaduživanja kroz dulje vremensko razdoblje koče gospodarsku aktivnost, što znači i slabiju potražnju za naftom. "Predstojeća sjednica Feda otvara i neke kratkoročne dvojbe", rekao je Yeap Jun Rong iz IG-a, dodajući da bi dolar mogao dodatno ojačati, a potražnja za naftom oslabiti ako američka središnja banka kroz dulje razdoblje zadrži kamatne stope na povišenoj razini.

Viši troškovi zaduživanja kroz dulje razdoblje koče gospodarsku aktivnosti, što znači slabiju potražnju za energentima. Jači dolar nagriza istodobno kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Raspoloženje je prigušila zabrinutost za potražnju, napisali su u bilješci analtičari ANZ-a, napominjući da je razlika u cijenama dizela i lož ulja u odnosu na cijenu nafte pala na najnižu razinu u nekoliko mjeseci.

Uteg cijenama bila je i procjena američke vlade da je proizvodnja u veljači porasla za gotovo milijun barela dnevno, na 13.5 milijuna barela dnevno. Izvoz je pak uvećan za pola milijuna barela dnevno, na 4.66 milijuna barela dnevno. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak pojeftinio 48 centi, na 88,72 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
NAFTNO TRŽIŠTE
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon objave procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja u razvijenim zemljama ove godine biti slabija zbog uporne inflacije.
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
PROGNOZE
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će globalna potražnja za naftom ove godine biti niža od prethodnih procjena.
Slovenija smanjila energetsku ovisnost
OVISNOST
Slovenija smanjila energetsku ovisnost
LJUBLJANA - Slovenija je prošle godine više od polovice svojih energetskih potreba podmirila domaćim energentima, što je pet posto više nego godinu prije. Opskrba naftnim derivatima u potpunosti je osigurana iz uvoza, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Slovenski Advance Capital Partners ulazi u hrvatski Solvis
INVESTICIJE
Slovenski Advance Capital Partners ulazi u hrvatski Solvis
LJUBLJANA – Specijalni investicijski fond Advance Capital Partners i Stjepan Talan postigli su dogovor o strateškom partnerstvu u Solvisu, najvećem hrvatskom proizvođaču solarnih panela i integriranih fotonaponskih rješenja.
Bez pretjeranih oscilacija na naftnim tržištima
NAFTNO TRŽIŠTE
Bez pretjeranih oscilacija na naftnim tržištima
LONDON - Cijene nafte u utorak su se neznatno promijenile na međunarodnim tržištima jer je OPEC zadržao svoje prognoze svjetske naftne potražnje za naftom, a investitori čekaju na podatke o američkoj inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE