GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilno nadomak najniže razine u šest mjeseci

Cijene nafte stabilno nadomak najniže razine u šest mjeseci
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2023 / 14:57
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak najniže razini u posljednjih šest mjeseci, nakon što su dan ranije pale više od 3 posto zbog zabrinutosti oko slabe potražnje.

Cijena barela na londonskom je tržištu ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,30 dolar. Dan ranije, naime, pala je 2,79 dolara, na 73,24 dolara za barel, što je njezina najniža razina od kraja lipnja.

I na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po gotovo istoj cijeni kao i dan ranije, po 68,71 dolar.

"Zabrinutost za globalno gospodarstvo u sljedećoj godini, slabo izvršavanje dogovorenih rezova proizvodnje OPEC+ (koji okuplja Organizaciju zemalja-izvoznica nafte - OPEC i njezine saveznike) i veća proizvodnja u drugim zemljama, uključujući i rekordne američke razine, snažno pritišće cijene nafte pri kraju godine", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Investitori će pozorno pratiti sastanak američke središnje banke Fed kasnije u srijedu, na kojem se očekuje da će treći krug zaredom kamatne stope ostati nepromijenjene. Tržišta su uračunala "agresivna smanjenja stopa" u 2024. godini, rekao je Yeap Jun Rong iz IG-ja. "Svako razočaranje na tom planu moglo bi ojačati američki dolar i opteretiti rizično okruženje te gurnuti cijene nafte naniže", konstatirao je Yeap.

U srijedu je na konferenciji COP28 oko 200 zemalja postiglo povijesni dogovor o početku smanjivanja globalne potrošnje fosilnih goriva, što bi trebalo poslati signal investitorima koji ulažu u naftu i druga fosilna goriva. Ministar energetike Saudijske Arabije rekao je da se s predsjedništvom COP28 slaže oko konačnog dogovora, dodajući da to neće utjecati na njihov izvoz nafte.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak pojefintio 84 centa, na 77,06 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
NAJAVE
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
KRŠKO - Izrada prijedloga inicijative za Državni prostorni plan za novu nuklearnu elektranu u Krškom u završnoj je fazi i bit će proslijeđen resornom ministarstvu do kraja mjeseca, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Posavske županije generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
SOLIDNO
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine.
Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
RASPRODAJA
Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
MOSKVA - Gazprom, energetski div u srcu ruskog gospodarstva, objavio je da prodaje imovinu u Moskvi, sedam dana nakon što je objavio rekordne gubitke povezane s prekidima opskrbe Europe povezanima s invazijom na Ukrajinu.
Cijene nafte porasle iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara budući da su smanjene zalihe u SAD-u i poboljšani kineski uvoz raspršili strahovanja od posustajanja potražnje u dva vodeća svjetska potrošača.
Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća
STRUČNJACI
Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća
BERLIN - Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća, procjenjuju stručnjaci, napominjući da će se novi energent uglavnom nabavljati u inozemstvu
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE