GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte završavaju burnu godinu blizu 83 dolara

Cijene nafte završavaju burnu godinu blizu 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2022 / 21:10
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 83 dolara, zaključujući godinu u puno skromnijem plusu nego u 2021. zbog strahovanja od globalne recesije i slabljenja potražnje u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 35 centi nego na jučerašnjem u odnosu zatvaranju trgovine i iznosila je 83,11 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjoj cijeni, od 78,50 dolara.

Godina na izmaku donijela je skok cijena u ožujku na 139,13 dolara, najvišu razinu od 2008., nakon što su ruska invazija na Ukrajinu i zapadne sankcije Moskvi potaknuli zabrinutost za opskrbu ruskim barelima.

U drugoj polovini godine cijene su se naglo spustile pod pritiskom bojazni da bi visoke cijene energije i podignute kamatne stope u SAD-u i drugim velikim gospodarstvima mogle gurnuti svijet u recesiju.

"Godina (2022) bila je na tržištima robe iznimna, obilježena rizicima u opskrbi koji su rezultirali pojačanim oscilacijama i povišenim cijenama", tumači Ewa Manthey iz ING-a.

"I iduća godina bit će neizvjesna, s dosta oscilacija", procjenjuje Manthey.

Na londonskom tržištu barel bi trebao zaključiti godinu u plusu od oko 6,9 posto, nakon što je u 2021. poskupio 50 posto. Na američkom tržištu cijena bi mu trebala biti viša za 4,4 posto nego u 2021. kada je bila poskočila 55 posto.


U 2020. cijene su na oba tržišta pale jer je potražnju narušila pandemija.

"Ulagači oprezno ulaze u 2023., očekujući dodatno povećanje kamatnih stopa i recesiju u zemljama širom svijeta", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

I on prognozira oscilacije i jako neizvjesnu godinu.

Leon Li iz CMC Marketsa smatra da su cijene u petak poduprla učestala putovanja na kraju godine i najavljena ruska zabrana prodaje nafte i derivata zemljama koje su ograničile njihove cijene.

U idućoj godini balansirat će između tijesne opskrbe i smanjene potražnje zbog pogoršanog makroekonomskog okruženja, prognozira Li.

"U 2023. globalna stopa nezaposlenosti trebala bi naglo porasti, što će ograničiti potražnju za energijom. Zato mislim da bi cijene nafte u sljedećoj godini mogle pasti na 60 dolara", objašnjava.

Kina je u ovoj godini zabrinula trgovce zbog strogih mjera protiv covida, koje su zatrle nadu u oporavak potražnje. Mjere su ublažene tek nedavno, a Kina je u ovoj godini zabilježila pad potražnje, nakon nekoliko godina rasta.

Analitičari i dalje prognoziraju njezin oporavak u idućoj godini, ali tek nakon nekog vremena, budući da broj zaraženih covidom u posljednje vrijeme ponovo raste.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije u prazničnom tjednu objavljivala cijenu košarice nafte svojih članica. Prošli četvrtak stajala je 81,14 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE