GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cilj postignut, skladišta plina u Europskoj uniji popunjena 90%.

Cilj postignut, skladišta plina u Europskoj uniji popunjena 90%.
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2023 / 08:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Skladišta plina diljem Europske unije popunjena su nešto ispod 90 posto, čime se ispunjava cilj da se kontinent može opskrbljivati energijom tijekom zime s višemjesečnim rezervama.

"Sjajna vijest je da su skladišta danas puna 89,89 posto", rekao je u četvrtak glasnogovornik Europske komisije.

Iako još nisu sve članice EU-a dosegle potrebnih 90 posto skladišnog kapaciteta, predstavnik Komisije bio je optimističan i dodao kako "države članice razumiju da je izuzetno važno pridržavati se obveza u pogledu skladišnog kapaciteta plina", prenosi Euronews portal.. “Na dobrom smo putu”, dodao je.

Cilj punjenja skladišta plina do 90% kapaciteta do 1. studenoga 2023. postavljen je prošle godine, tjednima nakon ruskog napada na Ukrajinu, kada su cijene energenata počele rasti na rekordne razine i postojala je ozbiljna prijetnja da Rusija prestane isporučivati plin Europa. Ti su strahovi ubrzo nakon toga ostvareni mjerama odmazde opsežnih gospodarskih sankcija koje je nametnula EU i obvezom Unije da zaustavi sav ruski uvoz fosilnih goriva. Prije ruskog rata u Ukrajini, EU je kupovala 40 posto svog plina od Moskve.

Iznenadni prekid opskrbe plinom iz Rusije izazvao je zabrinutost da bi stanovnici EU-a mogli biti pogođeni nestankom struje zimi, što je natjeralo vlade da pripreme najgore moguće scenarije, uključujući trajne nestanke struje. No, blaga zima i manja potrošnja energije pridonijeli su da se ti strahovi nisu obistinili.

Početkom travnja, odnosno na kraju sezone grijanja, skladišta plina u EU bila su popunjena do 56%, što je znatno iznad petogodišnjeg prosjeka od 34%.

Tagovi: plin, skladišta plina, ruski plin, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
OIE
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
LJUBLJANA - Slovenija je u prva tri dana svibnja najveći dio svoje potrošnje pokrivala električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE), dok je 4. svibnja proizvedeno više električne energije iz OIE nego što se dnevno potroši, objavilo je Ministarstvo okoliša i klime. danas i energija.
Cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara pod utjecajem poskupljenja saudijskih isporuka i obnovljenih napetosti na Bliskom istoku.
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE