GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora traži dio dobiti od Bilećkog jezera

Crna Gora traži dio dobiti od Bilećkog jezera
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 11:16
Autor: SEEbiz / Radio Slobodna Evropa
PODGORICA - Crna Gora će pokušati valorizirati dio akumulacije Bilećkog jezera, gdje BiH ima četiri hidroelektrane, s obzirom da je petina jezera na teritoriju Crne Gore.

Bilećko jezero je umjetna akumulacija, nastala 1965. godine izgradnjom brane na rijeci Trebišnjici, koja u dužini od 11 kilometara razgraničava Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, odnosno Bosnu i Hercegovinu. entiteta Republika Srpska.

Četiri petine površine jezera nalazi se u općini Bileća u Republici Srpskoj, a jedna petina, odnosno 18 posto, pripada općini Nikšić u središnjoj Crnoj Gori.

Na ovim vodama je sedamdesetih godina prošlog stoljeća izgrađen Hidroenergetski sustav Trebišnjica (HET) iz kojeg BiH i Hrvatska dobivaju električnu energiju.

Bezuspješni su bili brojni pokušaji Crne Gore prethodnih desetljeća da s Bosnom i Hercegovinom dogovori što joj pripada od tog hidropotencijala.

Crnogorska Vlada premijera Milojka Spajića smatra da je "krajnje vrijeme da Crna Gora valorizira taj potencijal".

"Stav Vlade je da se ovo pitanje mora aktualizirati, kako bi se što učinkovitije riješilo u skladu s međunarodnim pravom i praksom", rečeno je Radiju Slobodna Europa (RSE) iz crnogorskog Ministarstva energetike.

Elektroprivreda Republike Srpske (EPRS), koja upravlja akumulacijom Bilećkog jezera, spremna je razgovarati s crnogorskom stranom, potvrđeno je RSE-u u toj tvrtki.

Što se zna o Bilećkom jezeru?

Nastankom Bilećkog jezera, površine 33 kvadratna kilometra, potopljeno je više od pet miliona kvadratnih metara teritorije Crne Gore, kada je preseljeno nekoliko nikšićkih naselja.

Hidroenergetski sustav Trebišnjica, koji je izgrađen na jezeru, ima četiri hidroelektrane, od kojih su tri u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske, dok se električna energija iz četvrte dijeli s Elektroprivredom Hrvatske jer je ta država sudjelovala u izgradnji sustava.

Njihova ukupna godišnja proizvodnja iznosi oko 2,7 tisuća gigavat sati električne energije, što je gotovo 90 posto ukupno proizvedene električne energije u Crnoj Gori u 2022. godini.

Tagovi: bilećko jezero, akumulacija, HE Trebišnjica, Elektroprivreda RS
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
LONDON - Kraj tjedna donio je rast cijena nafte na svjetskim tržištima.
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
SOLARI
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
LJUBLJANA - Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike objavilo je danas javni natječaj vrijedan 20 milijuna eura za sufinanciranje izgradnje novih uređaja za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije u javnim zgradama i na parkiralištima za razdoblje do 2026. godine. Natječaj se financira iz plana oporavka i otpornosti.
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
OCJENE
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
LJUBLJANA - Nešto više najviše dopuštene marže za benzine i dizele, koje je prošlog tjedna omogućila Vlada izmjenom Uredbe o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, i dalje onemogućuju pokrivanje svih troškova maloprodaje naftnih derivata u Slovenije i negativno utječu na poslovanje tvrtke, priopćili su iz Petrola.
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
DEKLARACIJA
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
BUDIMPEŠTA - Mađarska kompanija za naftu i plin MOL među je potpisnicima Antwerpenske deklaracije za europski industrijski dogovor, u čijem je izradi pomoglo Udruženje mađarske kemijske industrije (Mavesz), rekle su strane u zajedničkom priopćenju u srijedu.
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
OIE
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku kojom je smanjila naknadu za obnovljive izvore energije za 5% za krajnje kupce električne energije kao i poduzetnike koji ostvaraju pravo umanjenja te naknade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE