GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CWP Europe i PowerChina Resources potpisali ugovor o ulaganju u vjetropark Vetrozelena u Srbiji

CWP Europe i PowerChina Resources potpisali ugovor o ulaganju u vjetropark Vetrozelena u Srbiji
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2023 / 12:34
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Investitor u obnovljivu energiju CWP Europe i PowerChina Resources potpisali su ugovor o ulaganju u predloženu vjetroelektranu Vetrozelena u Srbiji. Kineska tvrtka preuzima 51 posto projekta, dok ostatak ostaje u vlasništvu CWP Europe, koja od početka razvija projekt vjetroelektrane snage 300 MW u Pančevu.

Ugovor o ulaganju u ugovor Vetrozelene potpisali su izvršni potpredsjednik PowerChina Resources He Shiyou i glavni izvršni direktor CWP Europe Dimitar Enchev. CWP Europe razvija portfelj projekata obnovljive energije od preko 6 GW u Albaniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Sloveniji, Srbiji, Moldaviji i Ukrajini.

He Shiyou rekao je da je prekomorska investicijska platforma PowerChina grupe ponosna na svoje partnerstvo s tvrtkom CWP Europe usmjereno na nadogradnju projekta Vetrozelena.

Kada elektrana proradi, pomoći će optimizirati energetski miks, smanjiti troškove energije, potaknuti transformaciju energetskog sektora i održivu i pristupačnu opskrbu građana Srbije čistom energijom, rekao je i dodao da je novi ugovor savršen početak Powera Sudjelovanje China Resourcesa u sektoru obnovljive energije u Srbiji

Prema riječima Encheva, 2025. godine, kada počne proizvoditi struju, Vetrozelena će biti najveća vjetroelektrana u Srbiji i jedna od najvećih u regiji.

Investicija je velika, a opskrba čistom energijom po niskoj cijeni važan je korak u diverzifikaciji i dekarbonizaciji energetskog miksa Srbije, rekao je i dodao da je početak izgradnje planiran do kraja godine.

Vetrozelena je drugi projekt koji je CWP razvio u Srbiji, rekao je Enchev. Time će se, prema njegovim riječima, emisija CO2 smanjiti za očekivanih 820.000 tona godišnje.

CWP Europe zajednički je pothvat investitora u obnovljive izvore energije CWP Globala i neovisnog trgovca energijom Mercuria Energy, koji ima više od 140 milijardi dolara prihoda.

Njegov prvi projekt u Srbiji bio je vjetropark Čibuk.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su Jovana Joksimović, pomoćnica ministra rudarstva i energetike Srbije za međunarodnu suradnju i europske integracije, Liu Kai, savjetnik za ekonomsku i trgovinsku suradnju u Veleposlanstvu Kine u Srbiji, te Ji Xiaoyong, predsjednik PowerChina International. Okupljenima se putem videopoziva obratila ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je rekla da su Srbija i Kina prijatelji i strateški partneri i da su njihovi politički i ekonomski odnosi izvrsni. Suradnja je posebno jaka u energetskom sektoru, dodala je i istaknula izgradnju elektrane na ugljen Kostolac B3 u Srbiji.

“Vetrozelena je velika i značajna investicija u Srbiji, koja će gotovo udvostručiti naše sadašnje kapacitete za proizvodnju energije iz vjetra. Ovakvi projekti mijenjaju energetsku kartu Srbije”, naglasio je Đedović.

Liu Kai je rekao da i Kina i Srbija pridaju veliki značaj "novoj energiji" i da ugovor označava početak suradnje u toj sferi.

Tagovi: CWP Europe i PowerChina Resources, vjetropark Vetrozelena, Liu Kai, Dubravka Đedović, PowerChina
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE