GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Diplomatski izvori: G7 odustaje od redovnih analiza cjenovnog limita za rusku naftu

Diplomatski izvori: G7 odustaje od redovnih analiza cjenovnog limita za rusku naftu
IZA KULISA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2023 / 17:00
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Skupina vodećih razvijenih gospodarstava G7 i njezini saveznici odustali su od redovnih analiza cjenovnog limita za rusku naftu, rekli su upućeni izvori.

U prosincu G7 je zajedno s EU i Australijom ograničio cijenu ruske nafte na 60 barela, zaprijetivši prijevoznicima i osiguravateljima sankcijama budu li servisirali skuplje ruske barele. U veljači su i ograničili cijene ruskih derivata.

Cjenovni limit za rusko teško gorivo određen je na 45 dolara po barelu, a za lako gorivo, poput benzina i dizela, na 100 dolara po barelu.

Mehanizam je predložio Washington kako bi se Moskvi ograničio prihod za financiranje rata u Ukrajini, ali i spriječili tržišni poremećaji zbog EU-ovog embarga na rusku naftu. Zemlje EU trebale su redovno analizirati limit, u razmacima od dva mjeseca, a G7 po potrebi, radi eventualne izmjene iznosa i provjere provedbe.

Ruski proizvođači našli su pak načina da prodaju naftu i po višim cijenama, kupujući osiguranje i prijevozničke usluge od kompanija iz drugih dijelova svijeta, što je Zapadu otežalo provedbu limita. G7 ga nije mijenjao od ožujka, a četiri osobe upoznate s politikom skupine rekle su da ne planiraju mijenjati mehanizam u skoroj budućnosti.

"U lipnju ili srpnju govorilo se da bi se trebala napraviti analiza ili da bi se bar trebalo razgovarati o analizi, ali formalno se nije dogodilo ništa", rekao je jedan diplomatski izvor.

Neke zemlje EU htjele su analizu, ali SAD i članice G7 nisu baš pokazivali interes za izmjene, rekli su izvori.

Cijene nafte na londonskom tržištu dosegnule su pak ovaj tjedan 90 dolara, što znači da je "crno zlato", uključujući i ruski Urals, poskupjelo širom svijeta.

Rusko ministarstvo financija priopćilo je da je u kolovozu barel Uralsa u prosjeku stajao 74 dolara. U prvih šest ovogodišnjih mjeseci stajao je u prosjeku 56 dolara.

Rusija je bila prisiljena smanjiti izvoz nafte i proizvoda neposredno nakon uvođenja cjenovnog limita jer je teško pronalazila dovoljno brodova za prijevoz. S vremenom su ipak našli prijevoznike koji ne traže police zapadnih osiguravatelja.

Reuters je izračunao da je od ožujka do lipnja u izvoz najmanje polovine ruskog izvoza nafte i derivata bilo uključeno najmanje 40 posrednika, uključujući tvrtke koje se prethodno uopće nisu bavile tim poslom.

Rusku naftu uglavnom prevoze tankeri čije vlasnike nije moguće precizno utvrditi, ali u transportu još sudjeluju i brodovi sa Zapada, rekao je izvor iz industrije.

Dužnosnik američkog ministarstva financija rekao je ovaj tjedan da je cjenovni limit još uvijek na snazi jer je pomogao smanjiti ruske prihode. Skupina će i dalje biti spremna za brzu reakciju, ali izmjena limita nije u planu u bliskoj budućnost, naglasio je.

Tagovi: NAFTA, RUSKA NAFTA, g7
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE