GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit Ine u prvom polugodištu 73,3 milijuna eura

Dobit Ine u prvom polugodištu 73,3 milijuna eura
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2023 / 18:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neto dobit Ine u prvom polugodištu iznosila je 73,3 milijuna eura i bila je 65,3 posto manja od 211,1 milijuna eura koliko je iznosila u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci iz Ininog nerevidiranog konsolidiranog polugodišnjeg izvještaja o poslovanju.

Ukupni prihodi Ine u prvom polugodištu iznosili su 1,77 milijardi eura što je 16,8 posto manje nego lani, a ukupni rashodi smanjeni su za 9,8 posto, na 1,68 milijardi eura.

U pogledu vanjskog okruženja, prvu polovicu 2023. obilježila je stabilizacija cijena nafte i pad cijena plina te nastavak regulatornih ograničenja, što je negativno utjecalo na rezultat u prvom polugodištu, kažu u Ini.

Dodaju da je u skladu sa smanjenim cijenama EBITDA istraživanja i proizvodnje nafte i plina smanjena za 22 posto pri čemu i dalje ostaje na razmjerno snažnoj razini od 214 milijuna eura.

Prirodni pad proizvodnje iznosio je tri posto, što u Ini ocjenjuju dobrim, s obzirom na starost portfelja.

Tijekom prvom polugodišta Inina ulaganja iznosila su 218 milijuna eura, od čega je 85 milijuna eura vezano za kupnju 25,25 posto udjela u OMV-u Slovenija čime se Inin udio povećava na 33 posto, povrh 132 milijuna kapitalnih ulaganja.

Nastavak nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka ostaje fokus kapitalnih ulaganja, najavljuju u Ini.

Ističu kako je financijska pozicija kompanije stabilna, uz neto dug gotovo nepromijenjen u odnosu na prvo lanjsko polugodište.

Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave Ine, navela je: “Godina 2023. i dalje je aktivna u Ini. Nastavlja se razdoblje intenzivnih ulaganja u djelatnost Rafinerija i marketinga, pri čemu Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka dostiže 78 % gotovosti. Nakon uspješne nadogradnje ključnih procesnih postrojenja, što je važan korak u projektu, krajem travnja u Rafineriji nafte Rijeka počela je prerada.

Tijekom drugog tromjesečja 2023. dogodile su se i važne promjene u portfelju. Petrokemija je prodana, dok je INA ojačala svoj udjel na slovenskom tržištu povećanjem udjela u OMV Slovenija na 33 %. Ta transakcija osigurala je dugoročno tržište za proizvode Rafinerija nafte Rijeka.

U dijelu Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, prirodni pad proizvodnje trenutačno je usporen na oko 3 % te je provedena daljnja racionalizacija portfelja završetkom prodaje imovine u Angoli i East Yidma u Egiptu. INA će nastaviti s ulaganjima u Istraživanje i proizvodnju s namjerom daljnjeg povećanja sigurnosti opskrbe energijom u Hrvatskoj. Nadalje, treba naglasiti da će se zbog normalizacije makro okruženja ekstra profiti iz 2022. godine teško ponoviti.

Poslovanje Rafinerija i marketinga uključujući Usluge kupcima i Maloprodaju i dalje ima negativni novčani tok zbog pogoršanog okruženja marži i ograničenja marže na goriva, koja je još na snazi. Ipak, povećanje prodajne količine Maloprodaje i stalno povećanje marže negoriva pozitivno su utjecali na rezultat”.

Tagovi: Ina, kompanija Ina, Rafinerija Rijeka
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
OIE
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
LJUBLJANA - Slovenija je u prva tri dana svibnja najveći dio svoje potrošnje pokrivala električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE), dok je 4. svibnja proizvedeno više električne energije iz OIE nego što se dnevno potroši, objavilo je Ministarstvo okoliša i klime. danas i energija.
Cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara pod utjecajem poskupljenja saudijskih isporuka i obnovljenih napetosti na Bliskom istoku.
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE