GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ENNA ušla na tržište električne energije u BiH

ENNA ušla na tržište električne energije u BiH
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2023 / 09:34
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Sve dužem spisku međunarodnih trgovaca električnom energijom u Bosni i Hercegovini pridužit će se još jedna kompanija ENNA Opskrba BH Sarajevo, izvještava Indikator.ba.

Ova kompanija podnijela je sredinom oktobara Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK) zahtjev za izdavanje dozvole za mađunarodnu trgovinu električnom energijom.

Prema nacrtu dozvole koji je stavljen na uvid javnosti licenca se izdaje za period od 1. januara 2024. godine do 31. decembra 2025. godine i koristit će se u skladu sa Standardnim uvjetima za korištenje licence za obavljanje djelatnosti međunarodne trgovine električnom energijom.

Društvo je sredinom oktobra od FERK-a dobilo dozvolu za snabdijevanje električnom energijom – dozvola II reda.

Društvo ENNA Opskrba BH Sarajevo podružnica je hrvatske kompanije ENNA Opskrba d.o.o. Vukovar, koja je dio velike poslovne grupacije. Registrovano je sa osnivčakim kapitalom od milion KM.

ENNA (Energia naturalis) grupa slovi kao jedna od najbrže rastućih u Hrvatskoj.

Osnovni biznis bio joj je trgovina i opskrba plinom, ali je sada prisutna u djelatnostima vezanim uz željeznički cargo transport, logistiku, obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost...

Najpoznatija je po ulaganju u Luku Ploče 2019. godine čiji je najveći pojedinačni vlasnik sa 38,27 posto udjela.

U Bosni i Hercegovini trenutno ima 26 međunarodnih trgovaca električnom energijom.

Tagovi: enna, ppd, ENNA ENERGY
PROČITAJ I OVO
Predloženo da Južnom interkonekcijom upravlja tvrtka iz Mostara
PLINOVOD
Predloženo da Južnom interkonekcijom upravlja tvrtka iz Mostara
MOSTAR - Vladi Federacije BiH dostavljen je prijedlog Zakona o plinovodu “Južna plinska interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”, kojim je predviđeno osnivanje nove istoimene kompanije sa sjedištem u Mostaru koja bi gradila novi plinovod i upravljala njime, a čiji je cilj osigurati diverzifikaciju, odnosno spriječiti potpunu ovisnost kojom je BiH desetljećima povezana s ruskim plinom, piše Večernji list.
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, sedmoga zaredom, jer je zbog slabosti gospodarstava moguć daljnji pad potražnje za "crnim zlatom".
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
INTERKONEKTOR
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
NIŠ - Gasni intekonektor Srbija-Bugarska pušten je danas u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša.
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
EMISIJE
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je danas da bi se emisije stakleničkih plinova mogle smanjiti samo za 30 posto do 2030. godine na temelju obećanja zemalja na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju (COP28). Ako zemlje ne poduzmu ambicioznije mjere, svijet neće izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena, rekla je.
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
POGON
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
BEČ - U bečkoj četvrti Simmering ovog su tjedna puštene u rad prve tri od sustava od šest velikih dizalica topline. One proizvode više klimatski prihvatljivije topline za 56.000 bečkih kućanstava iz pročišćene otpadne vode, objavio je ljubljanski međunarodni ured Grada Beča. Planiraju udvostručiti kapacitet do 2027. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE