GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU nepravilno procijenio klimatske rizike plinskih projekata

EU nepravilno procijenio klimatske rizike plinskih projekata
KLIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 14:55
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija dodijelila je prioritetni status projektima prirodnog plina, ne procijenivši prethodno pravilno njihov utjecaj na klimatske promjene, objavio je pučki pravobranitelj Europske unije.

Europska komisija dodjeljuje određenim projektima fosilnih goriva status "projekata od zajedničkog interesa" (PCI), po kriteriju doprinosa uspostavi untarnjeg europskog energetskog tržišta, poboljšanoj sigurnosti opskrbe i konkurentnosti.

Dodjela tog statusa otvara im mogućnost financiranja novcem EU-a i ubrzani postupak pribavljanja dozvola.

Pučki pravobranitelj EU objavio je u četvrtak na završetku istrage koju je pokrenuo u veljači da su procjene Komisije o održivosti plinskih projekata "suboptimalne".

Istraga je otvorena na temelju žalbe nevladine organizacije Food and Water Europe u listopadu 2019. na planirani terminal za ukapljeni prirodni plin u Irskoj za potrebe uvoza iz SAD-a. U organizaciji su upozorili da je projekt dodan na popis PCI bez procjene klimatskih utjecaja.

"S obzirom na ciljeve EU-a vezane za klimatske promjene i za održivost, žalosno je što su plinski projekti svojedobno uvršteni na popise s PCI oznakom bez pravilne prethodne procjene njihove održivosti", navodi se u priopćenju ureda pravobranitelja.

Nijedan od 32 plinska projekta na najnovijem popisu projekata s oznakom PCI nije odabran po kriteriju značajnog doprinosa održivosti, istaknuo je pučki pravobranitelj.

U budućim procjenama projekata koji traže status PCI treba uzeti u obzir uzeti emisije ugljičnog dioksida i metana, zaključio je.

Dodao je i da Komisija priprema reviziju kriterija za ocjenu PCI projekata i da se prijedlog očekuje u prosincu, pa "daljnja istraga u ovom trenutku nije opravdana".

U EK nisu u četvrtak bili dostupni za komentar zaključaka pučkog pravobranitelja.

Pri izgaranju plina nastaje otprilike upola manje ugljičnog dioksida nego pri sagorijevanju ugljena, ali je on povezan s emisijom metana koji vrlo snažno zagrijava Zemlju.

EU očekuje da će potrošnja plina naglo pasti nakon 2030. godine, želi li EU do 2050. dosegnuti neto nultu emisiju štetnih plinova.

Tagovi: kilmatski rizici, plinski projekti, klima, plin
PROČITAJ I OVO
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
VODIK
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
BERLIN - Kako pomiriti gospodarsku snagu i zelenu tranziciju velik je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE