GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU pokreće novu istragu o kineskim subvencijama za vjetroturbine

EU pokreće novu istragu o kineskim subvencijama za vjetroturbine
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2024 / 16:40
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Borba Europske unije protiv kineskih subvencija za tehnologiju je donekle razumljiva, ali na neki način predstavlja i trgovinski rat, kaže za Biznis.rs Ivan Vujačić, ekonomist i bivši ambasador SR Jugoslavije u SAD.

Komentirajući najavu Bruxellesa da pokreće novu istragu o subvencijama u kineskom sektoru vjetroturbina, Vujačić je ustvrdio da je teško procijeniti jesu li EU i Kina partneri u borbi protiv klimatskih promjena, odnosno za zelenu tranziciju ili jesu li geopolitički suparnici, jer se te dvije stvari preklapaju.

Dok Europska komisija otvara novu istragu, europska povjerenica za tržišno natjecanje Margaret Vestager (Margrethe Vestager) govorit će kasnije u utorak na američkom Sveučilištu Princeton o uvjetima za razvoj vjetroelektrana u Španjolskoj, Grčkoj, Francuskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, piše Biznis.rs.

Europa je nekoć bila predvodnica u obnovljivoj energiji, ali brz razvoj Kine od 2018. prouzročio je milijarde gubitaka za njezine vodeće proizvođače energije vjetra, uključujući danski Vestas i njemački Siemens Gamesa, prisiljavajući ih na drastična smanjenja troškova, izvještava Politico.

EU želi izbjeći pogrešku koju je napravio tijekom prošlog desetljeća, kada su kineski proizvođači solarnih panela gotovo zatvorili svoje europske konkurente. Godine slabe aktivnosti industrijske politike EU-a, zajedno s politikom otvorenih vrata za zelenu tehnologiju, dovele su do priljeva kineskih solarnih panela na europsko tržište.

Sljedeći veliki udarac europskim proizvođačima donijeli su kineski električni automobili, a EU istražuje državne subvencije i u ovom sektoru.

Kineski ministar trgovine Wang Wentao posjetio je Pariz u ponedjeljak, gdje se sastao s europskim liderima u industriji električnih vozila. Tom je prilikom istaknuo kako brzi razvoj kineskih EV kompanija ne ovisi o konkurentskoj prednosti zahvaljujući subvencijama, već o održivim tehnološkim inovacijama, sveobuhvatnim industrijskim i opskrbnim lancima, kao i tržišnom natjecanju.

Kada je riječ o vjetroturbinama, Kina je dosad osvojila više od polovice svjetskog tržišta. Procjenjuje se da će se tržišni udio kineskih instalacija povećati sa 37 na 55 posto u 2022. Za to vrijeme udio europskih kompanija pao je s 55 na 42 posto, zbog čega bi se ekspanzija u razvoju energije vjetra ostvarila u Kini, a ne u Europi, kako tvrde europski stručnjaci iz Bruxellesa da je to zahvaljujući kineskim državnim subvencijama, zbog čega se EU približava usvajanju novih protekcionističkih mjera za određene vrste proizvoda iz Kine, kao što su električni automobili i možda vjetroturbine.

Tagovi: vjetroturbine, vjetroelektrane, vestas, siemens
PROČITAJ I OVO
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE