GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU pokreće novu istragu o kineskim subvencijama za vjetroturbine

EU pokreće novu istragu o kineskim subvencijama za vjetroturbine
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2024 / 16:40
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Borba Europske unije protiv kineskih subvencija za tehnologiju je donekle razumljiva, ali na neki način predstavlja i trgovinski rat, kaže za Biznis.rs Ivan Vujačić, ekonomist i bivši ambasador SR Jugoslavije u SAD.

Komentirajući najavu Bruxellesa da pokreće novu istragu o subvencijama u kineskom sektoru vjetroturbina, Vujačić je ustvrdio da je teško procijeniti jesu li EU i Kina partneri u borbi protiv klimatskih promjena, odnosno za zelenu tranziciju ili jesu li geopolitički suparnici, jer se te dvije stvari preklapaju.

Dok Europska komisija otvara novu istragu, europska povjerenica za tržišno natjecanje Margaret Vestager (Margrethe Vestager) govorit će kasnije u utorak na američkom Sveučilištu Princeton o uvjetima za razvoj vjetroelektrana u Španjolskoj, Grčkoj, Francuskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, piše Biznis.rs.

Europa je nekoć bila predvodnica u obnovljivoj energiji, ali brz razvoj Kine od 2018. prouzročio je milijarde gubitaka za njezine vodeće proizvođače energije vjetra, uključujući danski Vestas i njemački Siemens Gamesa, prisiljavajući ih na drastična smanjenja troškova, izvještava Politico.

EU želi izbjeći pogrešku koju je napravio tijekom prošlog desetljeća, kada su kineski proizvođači solarnih panela gotovo zatvorili svoje europske konkurente. Godine slabe aktivnosti industrijske politike EU-a, zajedno s politikom otvorenih vrata za zelenu tehnologiju, dovele su do priljeva kineskih solarnih panela na europsko tržište.

Sljedeći veliki udarac europskim proizvođačima donijeli su kineski električni automobili, a EU istražuje državne subvencije i u ovom sektoru.

Kineski ministar trgovine Wang Wentao posjetio je Pariz u ponedjeljak, gdje se sastao s europskim liderima u industriji električnih vozila. Tom je prilikom istaknuo kako brzi razvoj kineskih EV kompanija ne ovisi o konkurentskoj prednosti zahvaljujući subvencijama, već o održivim tehnološkim inovacijama, sveobuhvatnim industrijskim i opskrbnim lancima, kao i tržišnom natjecanju.

Kada je riječ o vjetroturbinama, Kina je dosad osvojila više od polovice svjetskog tržišta. Procjenjuje se da će se tržišni udio kineskih instalacija povećati sa 37 na 55 posto u 2022. Za to vrijeme udio europskih kompanija pao je s 55 na 42 posto, zbog čega bi se ekspanzija u razvoju energije vjetra ostvarila u Kini, a ne u Europi, kako tvrde europski stručnjaci iz Bruxellesa da je to zahvaljujući kineskim državnim subvencijama, zbog čega se EU približava usvajanju novih protekcionističkih mjera za određene vrste proizvoda iz Kine, kao što su električni automobili i možda vjetroturbine.

Tagovi: vjetroturbine, vjetroelektrane, vestas, siemens
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE