GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ezgeta: Nije samo pitanje koliko će poskupjeti plin, nego hoće li ga uopće biti

Ezgeta: Nije samo pitanje koliko će poskupjeti plin, nego hoće li ga uopće biti
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2022 / 20:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - O distribuciji i rastu cijena plina u Newsroomu je govorio Srećko Ezgeta, predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom pri HGK.

Pojasnio je da su u čitavoj priči opskrbljivači oni koji se bave trgovinom plina – on plin kupuje i prodaje ga kupcima. “Oni su trgovac koji u cijelom tom lancu mora podmiriti račune, prikupiti novac od oko 680.000 kupaca koliko ih u Hrvatskoj ima, iz tog novca mora podmiriti plin svom dobavljaču, skladište, maržu…”, naveo je.

“Građani smo EU-a i kao kupci možemo birati od koga ćemo kupiti plin, svaki kupac može birati opskrbljivača, ali zbog zaštite tržišta, države su regulirale posebnu djelatnost u kojem regulator određuje po unaprijed propisanoj metodologiji cijenu plina za kategoriju kupaca kućanstva”, kaže predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom pri HGK.

“Cijena plina je zadnjih 4-6 mjeseci konstantno visoka i ne vidi se da će se ona spustiti. Počela je rasti prošle godine negdje u petom mjesecu. Već smo na pragu ugovaranja novog razdoblja pri čemu će opskrpljivači morati kupiti plin na tržištu po tržišnoj cijeni, a morat će ga prodavati po toj metodologiji po cijeni koja će njima biti gubitak – 35 eura, a za kupce (kućanstva) će biti katastrofalna, za njih to znači ogromno povećanje cijene.

Ali tu nije kraj priče. Upravo to povećanje koje muči kupce može dovesti da toga da opskrbljivač neće imati odakle nadoknaditi ovih 35-36 eura koji će mu faliti po svakom megavat satu i to će ga dovesti do stečaja. Postavlja se pitanje je li ugrožena i sigurnost opskrbe”, pojasnio je.

Hoće li plina uopće biti je ključno pitanje, istaknuo je. “Obično se bavimo pitanjem koliko košta plin za kućanstva, no postavlja se pitanje na koji način će sustav funkcionirati. Dopisom smo upozorili jednog regulatora na taj problem. Imamo negdje 35 registriranih opskrbljivača, a javnu opskrbu obalja njih 14. Već sada su pojedini opskrbljivači u problemu, jedan još od 1.1. i najavljuje da će se morati povući iz posla, s područja Ivanić Grada”, rekao je.

Za građane ne znači da će u ovom trenutku ostati bez plina, kaže Ezgeta. “Njegovo mjesto će preuzeti zajamčeni opskrbljivač – Termoplin Varaždin, koji mora nastaviti opskrbljivati pod istim uvjetima, pa i gorim. Bojimo se da će taj opskrbljivač doći u isti problem i neće to moći dugo raditi.”

Istaknuo je da u trenutnim uvjetima mali opskrpljivači neće dugo izdržati. “Ovo stanje na tržištu je nešto što se nije dogodilo u povijesti”, rekao je. Cijena plina skočila je s 20 na 80 eura.

Njihov prijedlog je da se vratimo na sustav koji smo imali do prošle godine – da se preko velikog opskrbljivača, HEP- a, pokuša održati sustav.

Pojednostavljeno, HEP je dovoljno velik da može izdržati period od dvije godine u kojem bi se cijena mogla vratiti u normalu, dok mali regionalni opskrbčljivači nemaju tu snagu.

Tagovi: Srećko Ezgeta, Udruženje opskrbljivača i distributera plinom, plin
PROČITAJ I OVO
Rusija prestala isporučivati plin Finskoj
PLIN
Rusija prestala isporučivati plin Finskoj
HELSINKI - Rusija je u subotu prekinula isporuke prirodnog plina Finskoj koja je odbila plaćati energent u ruskoj nacionalnoj valuti, objavila je nacionalna finska energetska tvrtka Gasum.
Dekanić: REPowerEU otvara Hrvatskoj veliku razvojnu šansu
RAZVOJ
Dekanić: REPowerEU otvara Hrvatskoj veliku razvojnu šansu
ZAGREB - Planom Europske komisije da Janaf postane strateški europski naftovod i da se proširi kapacitet krčkog LNG terminala, Hrvatska ima priliku postati energetsko čvorište ovog dijela Europe, dobiva veliku razvojnu, energetsku i trgovačku priliku i bilo bi dobro da je iskoristi, ističe umirovljeni sveučilišni profesor i energetski stručnjak Igor Dekanić.
Slovenski Geoplin bez dodatnih kapaciteta LNG-a na Krku
LNG
Slovenski Geoplin bez dodatnih kapaciteta LNG-a na Krku
LJUBLJANA - Slovenski Geoplin nije uspio dobiti preostale slobodne kapacitete LNG terminala na Krku, pa će se vjerojatno morati orijentirati na druge izvore za oslobađanje od ovisnosti od ruskog zemnog plina, prenose u petak slovenski mediji.
Schröder napušta Nadzorni odbor ruskog diva Rosnefta
ODLAZAK
Schröder napušta Nadzorni odbor ruskog diva Rosnefta
MOSKVA - Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder daje ostavku na čelno mjesto nadzornog odbora ruskog naftnog diva Rosnefta, rekla je tvrtka u petak, nakon mjeseci kontroverzi zbog njegovih bliskih veza s Kremljem i ruskim tvrtkama.
Namibija planira svoju industrijsku budućnost razvijati prodajom sunčeve energije Europi
PLANOVI
Namibija planira svoju industrijsku budućnost razvijati prodajom sunčeve energije Europi
PARIZ - Namibija, pustinjska afrička država, jedna od najviše pogođenih globalnim zatopljenjem, želi proizvodnjom sunčeve energije pokriti vlastite potrebe i čak je izvoziti 2030. te tako pomoći dekarbonizaciji Europe putem proizvodnje vodika i amonijaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE