GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: Izvješće HERA-e nezadovoljavajuće

Filipović: Izvješće HERA-e nezadovoljavajuće
HERA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2022 / 15:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u ponedjeljak zaključila da Godišnje izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2021. godinu i Izvješće o ostvarenju proračuna HERA-a za 2021. godinu nije zadovoljavajuće te takvo mišljenje proslijedila saboru.

"Smatramo da u odnosu na mišljenje Vlade Republike Hrvatske, koje je dostavljeno za prošlogodišnje Izvješće HERA-a, nema znatnog napretka u izradi i sadržaju ovoga izvješća, a uzimajući u obzir i kadrovske promjene koje su se u međuvremenu dogodile u Upravnom vijeću HERA-e, te ga zbog toga ne smatramo zadovoljavajućim", rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Po njegovim riječima, HERA-ino izvješće "ne prati ubrzane procese koji se odvijaju u energetskom sektoru, za koje je Vlada Republike Hrvatske predložila da je potrebno osuvremeniti, u smislu pružanja jasnijeg i razumljivijeg uvida uloge HERA-e u energetskom sektoru, a posebice u odnosu HERA- u i krajnjih kupaca".

Iz dostavljenog Izvješća još uvijek nije razvidno da je upravo HERA nadležna institucija u Republici Hrvatskoj koja, kao neovisni regulator, svojim regulatornim odlukama utječe na politiku cijena energenata u Republici Hrvatskoj, rekao je Filipović.

U dostavljenom Izvješću, posebice, u dijelu koje se odnosi na analizu učinkovitosti tržišta energije i tržišnog natjecanja i provedbu REMIT Uredbe, suradnje s agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja i agencijom nadležnoj za nadzor financijskih usluga nije posvećena dužna pozornost, ističe ministar gospodarstva.

REMIT uredba je Uredba Europske unije o cjelovitosti i transparentnosti veleprodajnog tržišta energije (engl. Regulation on wholesale energy market integrity and transparency - REMIT). Definira pravila za aktivne sudionike na veleprodajnim tržištima električne energije i prirodnog plina.

REMIT zabranjuje trgovanje na temelju povlaštenih informacija i manipulaciju tržištem. Također, nadopunjuje i obuhvaća nadzor financijskih tržišta, budući da se energetskim proizvodima može trgovati i u obliku financijskih instrumenata.

Ako se tržišni sudionik na kojeg se odnosi obveza registracije iz REMIT-a pravovremeno ne registrira, ne može sudjelovati na tržištima električne energije i prirodnog plina unutar EU-a.

HERA je zadnjih dana pod pojačanom lupom javnosti, jer se spominje upravo njezina sporna uloga u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna. HERA-inu ulogu u toj aferi krajem prošloga tjedan kritizirao je i saborski odbor za gospodarstvo, na kojemu je zatražen odlazak čelnih ljudi HERA-e.

Tagovi: Davor Filipović, Hrvatska energetska regulatorna agencija
PROČITAJ I OVO
Dvije podvodne eksplozije prije istjecanja iz Sjevernog toka
SABOTAŽA?
Dvije podvodne eksplozije prije istjecanja iz Sjevernog toka
KOPENHAGEN - Dvije podvodne eksplozije "vjerojatno izazvane detonacijama" zabilježene su blizu mjesta istjecanja iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 i dogodile su se nedugo prije uočavanja istjecanja, objavio je u utorak Švedski seizmografski institut.
Blinken: SAD će pomoći Europi u energetskoj krizi
POMOĆ
Blinken: SAD će pomoći Europi u energetskoj krizi
WASHINGTON - Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u utorak da Sjedinjene Države i njihovi saveznici "nikad neće priznati" rusku aneksiju ukrajinskih teritorija i da će njegova zemlja pomoći Europi u energetskoj krizi.
Mihajlović: Napravili smo grešku što smo NIS prodali Gazpromu
STAVOVI
Mihajlović: Napravili smo grešku što smo NIS prodali Gazpromu
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je pitanje sigurnog snabdevanja energijom kritično u čitavoj Evropi i prioritet svake vlade u ovom trenutku jeste da obezbedi energetsku sigurnost.
Bačić: Sutra smjena tri člana Uprave Ine
DOGOVOR
Bačić: Sutra smjena tri člana Uprave Ine
ZAGREB - Nakon sastanka parlamentarne većine predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je kako će u srijedu biti razriješena dosadašnja tri i imenovana tri nova člana Uprave INA-e koji su dobili potporu, kao i da su se suglasili oko toga da je potrebno provesti raspravu o promjeni modela upravljanja.
Nitko ne zna otkud oštećenje na Sjevernom toku
MISTERIJ
Nitko ne zna otkud oštećenje na Sjevernom toku
BERLIN - Kremlj je u utorak objavio da ne odbacuje mogućnost da je šteta na plinovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru nastala sabotažom, dok Europska komisija kaže da je preuranjeno nagađati o uzroku curenja plina u dva plinovoda koji su namijenjeni za dopremu plina iz Rusije u Europu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE