GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom upozorava Europu

Gazprom upozorava Europu
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2023 / 09:12
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
MOSKVA - Gazprom je u posljednjih nekoliko dana, na Twitteru i Telegramu objavio mračno upozorenje da Europi i dalje prijeti nestašica energije.

Bilo bi lako odbaciti to kao korporativni gangsterizam, ali ipak sadrži i neugodno zrnce istine, navodi u svom komentaru Matthew Lynn u The Telegraphu. U Europi smo, navodi, imali veliku sreću što smo prošlu zimu prebrodili bez redukcija električne energije diljem kontinenta, no Europi ponestaje vremena da deaktivira "plinsku bombu" koja bi još uvijek mogla raznijeti gospodarstvo.

Netko bi mogao pomisliti da bi s proljećem i ugašenim termostatima Europa mogla jednostavno ostaviti energetsku krizu iza sebe jer je zimu preživjela bez isključivanja struje, racionalizacije ili zatvaranja škola i tvornica. Ipak, ako netko misli da je kriza gotova, Gazprom je tu da podsjeti kako je taj gigantski opskrbljivač energijom ruskog predsjednika Vladimira Putina još uvijek sila na koju treba računati.

Europska skladišta plina, kako navodi Gazprom, već su na 60 posto kapaciteta i morat će se ponovno napuniti u nadolazećim mjesecima.

"To će biti vrlo teško učiniti s obzirom na politički motivirane odluke kojih je cilj odbijanje uvoza ruskog plina putem plinovoda. Na količinu plina dostupnog na europskom tržištu uvelike će utjecati konkurencija za LNG (ukapljeni plin, op.a.)", naveli su u Gazpromu.

Istina, Gazprom nije baš neutralan izvor informacija. Europa se uspjela ‘skinuti‘ s ruskog plina brže nego što je itko očekivao nakon što je ruska vojska prešla ukrajinsku granicu prije 14 mjeseci - i to uz tek manje teškoće.

To je omogućilo nekim zemljama da održe snažnu podršku Kijevu jer svjetla nisu bila gašena, uredi, tvornice i škole ostali su otvoreni i gospodarstvo je nastavilo funkcionirati. No, unatoč nasilničkom ponašanju, još uvijek postoji dio istine u onome što Gazprom navodi. Kao što Putin dobro zna, europski kontinent imao je sreće prošle zime i nema jamstava da će mu sreća ostati naklonjena.

Tri su razloga zašto je Europa uspjela ‘isplivati‘ unatoč zatvaranju ruskih plinovoda. Kao prvo, temperature su bile relativno visoke - od kraja rujna prošle godine prosječne temperature u Njemačkoj, najvećem europskom potrošaču plina, bile su 25 posto, odnosno 1,58 stupnjeva Celzijusa iznad normale, prema podacima Refinitiva (američko-britanski globalni pružatelj podataka i infrastrukture o financijskim tržištima, op.a.).

U švicarskim Alpama bilo je toliko toplo da je bilo premalo snijega u skijalištima, a diljem cijelog kontinenta bilo je toplije nego inače. No, Europa je bila samo jednu ‘zvijer s istoka‘ daleko od ozbiljne nestašice i sigurno ne može računati na blago vrijeme tijekom zime dvije godine zaredom - dapače, jednostavni prosjeci sugeriraju da Europu očekuje hladno vrijeme.

Zatim, dodatne isporuke iz Katara i ponajviše iz SAD-a, potpomognute rastućom ‘fracking‘ industrijom, značile su da je možda bilo viška LNG-a na tržištu. No, s oporavkom globalne ekonomije i sve većom potražnjom u Aziji, europski kontinent ni na to ne bi trebao računati.

Napokon, kako je bjesnio rat u Ukrajini, tvrtke i potrošači bili su voljni štedjeti, pri čemu su mnogi gradovi ugasili božićna svjetla, a neke su tvornice, posebno u središtu njemačke teške industrije, prešle na alternativna goriva, iako su skuplja. No, moguće je da se to neće ponoviti.

Europa se ne smije osloniti samo na sreću kako bi svjetla ostala upaljena. Unatoč mjerama koje su poduzete za ograničavanje ovisnosti o ruskom plinu, i dalje u Slovačkoj, Estoniji, Poljskoj i Njemačkoj on čini više od polovice ukupnog uvoza prirodnog plina.

Kada je Kremlj prošle godine prekinuo opskrbu Europom putem plinovoda, borba za osiguranje alternativnih isporuka dovela je do skoka cijena i masovno pogoršala krizu rasta troškova života. Prošle su zime mnoge europske države ‘ulupale‘ goleme svote novca da problem zadrže pod kontrolom, stvarajući goleme deficite kako bi osigurale opskrbu LNG-om na skučenom globalnom tržištu.

Bude li iduća zima hladna, ako se potražnja vrati na prijašnje razine, ako se situacija na tržištu LNG-a zaoštri, ako će vrijeme i dalje ometati proizvodnju energije od vjetra ili ako ključnim francuskim nuklearnim elektranama budu potrebni dodatni popravci - ili se tamo vlasti suoče sa štrajkovima - uskoro bi se Europa mogla ponovno naći u raspravi o nestancima struje i racionalizaciji potrošnje.

Europski kontinent uspio je zadržati svjetla upaljena tijekom protekle zime, no to je imalo svoju cijenu. Moglo je biti i puno gore, a kako Gazprom mračno podsjeća, kriza još nije gotova. Popravljati krov dok sunce sja najstariji je kliše u političkim priručnicima, no tijekom idućih šest mjeseci Europa treba naučiti lekciju od prošle godine i pobrinuti se da si priskrbi mnogo sigurnije opskrbe energijom do trenutka kada ponovno zahladi, stoji u zaključku komentara Mattheva Lynna.

Tagovi: Gazprom, plin, ruski plin, europska skladišta plina
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE