GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gen energija želi udvostručiti snagu drugog bloka NE Krška

Gen energija želi udvostručiti snagu drugog bloka NE Krška
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2023 / 16:54
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
KRŠKO - U Gen energiji smatraju da bi prvotno planiranu snagu drugog bloka (1100 megavata) trebalo udvostručiti. Na taj bismo način zadovoljili potrebe za električnom energijom, privukli potencijalne suinvestitore i poboljšali pregovaračku poziciju s izvođačima.

Povećanje snage omogućeno je izmijenjenom zakonskom regulativom koja više ne postavlja granicu na 1100 megavata (MW). Ono što je još važnije je da je došlo do energetske krize, a s njom i još veće potrebe za električnom energijom, porastao je interes okolnih zemalja za suinvestiranje u projekt, rekao je za Slovensku tiskovnu agenciju na marginama prezentacije direktor Gen. projekta JEK 2 općinskim vijećnicima krčke energetike Dejanu Paravanu.

Zbog navedenih razloga, "pragmatično su odlučili proširiti paletu mogućih inačica i otvoriti put snažnijim agregatima, u krajnjem slučaju u rasponu do 2400 megavata, odnosno, s obzirom da je odabrano mjesto u Vrbini pri. Krško im dopušta da se odluče čak i za dva nuklearna bloka”, dodao je.

Kako se ne bi nepotrebno ograničavali, odlučili su nastaviti s inicijativom za JEK 2. ja produžena omotnica ili varijanta produžene snage. Kod odluke o većoj snazi važno je i to što agregat do 1100 MW nudi samo američki dobavljač Westinghouse, dok su s proširenom varijantom otvorili put još dva dobavljača, francuskoj tvrtki EDF i južnokorejskoj tvrtki KHNP. Time su poboljšali i svoje pregovaračko polazište pri izboru mogućih dobavljača.

Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike uputilo je u javnu raspravu nacrt zakona o energetskoj politici u kojem se, prema Financijama, ne spominje nuklearna energija.

Što se tiče prije nekog vremena najavljenog projekta JEK 2, po njemu je također važno da je Vlada "prepoznala da je riječ o vrlo važnom projektu", da je za njega imenovala državnog tajnika u kabinetu premijera te koja je formirala odgovarajuću radnu skupinu koja okuplja pojedince iz različitih ministarstava i druge predstavnike.

Prema Paravanovim riječima, najkritičniji aspekt projekta je smještaj u prostoru. Rekao je da se Gen energija ubrzano priprema za podnošenje zahtjeva za njegovo pokretanje. Što se tiče dinamike projekta, najavio je da su sve relevantne osnove za tzv ja konačna odluka investitora pripremljena do 2028.

Tagovi: Gen energija, Krško, NE Krško
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle prema 81 dolaru
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 81 dolaru
LONDON - Cijene nafte porasle su utorak na međunarodnim tržištima prema 81 dolar pod utjecajem špekulacija da bi vodeći proizvođači mogli dodatno smanjiti opskrbu u 2024. godini i poremećaja u proizvodnji u Kazahstanu zbog oluje.
RWE najavljuje 55 milijardi eura ulaganja
INVESTICIJE
RWE najavljuje 55 milijardi eura ulaganja
ESSEN - Njemački dobavljač energije RWE najavio je 55 milijardi eura ulaganja u poslovanje širom svijeta u razdoblju od 2024. do 2030. godine.
Siemens Energy preuzeo hrvatsku tvrtku Pro Integris
AKVIZICIJE
Siemens Energy preuzeo hrvatsku tvrtku Pro Integris
ZAGREB - Simeens Energy preuzeo je hrvatsku tvrtku Pto Integris, doznaje Seenews.
Blago poskupljenje nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blago poskupljenje nafte
LONDON - Nafta je danas malo poskupila. Cijene su, kako prenosi njemačka novinska agencija dpa, uvelike diktirane zabrinutošću zbog usporavanja globalnog gospodarstva i neizvjesnošću oko buduće politike naftnog kartela Opec+.
Hakeri od HSE-a traže milijunsku otkupninu
CYBER SIGURNOST
Hakeri od HSE-a traže milijunsku otkupninu
LJUBLJANA - Situacija u Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) je ozbiljna, javlja TV Slovenija (TVS). Hakeri od HSE-a, neslužbeno doznaju, traže milijunsku otkupninu. Zaposlenici HSE-a danas bi trebali ostati kod kuće, a Dravske elektrarne Maribor (DEM) trebale bi raditi ručno. HSE je opovrgnuo informacije o traženju otkupnine za STA.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE