GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gen energija želi udvostručiti snagu drugog bloka NE Krška

Gen energija želi udvostručiti snagu drugog bloka NE Krška
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2023 / 16:54
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
KRŠKO - U Gen energiji smatraju da bi prvotno planiranu snagu drugog bloka (1100 megavata) trebalo udvostručiti. Na taj bismo način zadovoljili potrebe za električnom energijom, privukli potencijalne suinvestitore i poboljšali pregovaračku poziciju s izvođačima.

Povećanje snage omogućeno je izmijenjenom zakonskom regulativom koja više ne postavlja granicu na 1100 megavata (MW). Ono što je još važnije je da je došlo do energetske krize, a s njom i još veće potrebe za električnom energijom, porastao je interes okolnih zemalja za suinvestiranje u projekt, rekao je za Slovensku tiskovnu agenciju na marginama prezentacije direktor Gen. projekta JEK 2 općinskim vijećnicima krčke energetike Dejanu Paravanu.

Zbog navedenih razloga, "pragmatično su odlučili proširiti paletu mogućih inačica i otvoriti put snažnijim agregatima, u krajnjem slučaju u rasponu do 2400 megavata, odnosno, s obzirom da je odabrano mjesto u Vrbini pri. Krško im dopušta da se odluče čak i za dva nuklearna bloka”, dodao je.

Kako se ne bi nepotrebno ograničavali, odlučili su nastaviti s inicijativom za JEK 2. ja produžena omotnica ili varijanta produžene snage. Kod odluke o većoj snazi važno je i to što agregat do 1100 MW nudi samo američki dobavljač Westinghouse, dok su s proširenom varijantom otvorili put još dva dobavljača, francuskoj tvrtki EDF i južnokorejskoj tvrtki KHNP. Time su poboljšali i svoje pregovaračko polazište pri izboru mogućih dobavljača.

Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike uputilo je u javnu raspravu nacrt zakona o energetskoj politici u kojem se, prema Financijama, ne spominje nuklearna energija.

Što se tiče prije nekog vremena najavljenog projekta JEK 2, po njemu je također važno da je Vlada "prepoznala da je riječ o vrlo važnom projektu", da je za njega imenovala državnog tajnika u kabinetu premijera te koja je formirala odgovarajuću radnu skupinu koja okuplja pojedince iz različitih ministarstava i druge predstavnike.

Prema Paravanovim riječima, najkritičniji aspekt projekta je smještaj u prostoru. Rekao je da se Gen energija ubrzano priprema za podnošenje zahtjeva za njegovo pokretanje. Što se tiče dinamike projekta, najavio je da su sve relevantne osnove za tzv ja konačna odluka investitora pripremljena do 2028.

Tagovi: Gen energija, Krško, NE Krško
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE