GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glencore nakon 20 godina prodaje udio u Russneftu

Glencore nakon 20 godina prodaje udio u Russneftu
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2022 / 12:13
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA/LONDON - Švicarska tvrtka za trgovinu naftom Glencore prodat će udio u Russneftu, okončavši dva desetljeća ulaganja u trenutku napetih odnosa Rusije i Zapada zbog Ukrajine i prijetnje sankcijama Moskvi koje bi mogle obuhvatiti i rusku naftu.

Glencore je prodaju pripremao godinama, a najavljena je u prosincu prošle godine. Danas su izvijestili da će je zaključiti u prvoj polovini ove godine, nakon što ishode regulatorna odobrenja.

Najava prodaje udjela u ruskoj tvrtki vremenski se poklopila s najvećim napetostima u odnosima Moskve i Zapada od kraja Hladnog rata, koje su potaknule zapadne tvrtke da smanje izloženost ruskoj imovini, primjećuje Reuters.

Glencore nije naveo razlog prodaje, a nije otkrio ni kupca ni vrijednost transakcije.

Russneft proizvodi oko 130.000 barela nafte dnevno, a našao se u teškoj poziciji nakon što je Europska unija prošle godine kaznila njegovog bivšeg vlasnika Mihaila Gutserijeva zbog bliskih veza s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Sankcije su Rosneftu otežale izvoz nafte pa je Glencore nekoliko mjeseci nije kupovao.

Švicarska tvrtka pomogla je Gutserijevu da početkom 2000-ih izgradi Russneft u jednu od deset najvećih ruskih naftnih kompanija, financiravši njezino širenje u zamjenu za prava na izvoz nafte.

Sporazum je Glencoreu, koji spada među tri vodeća trgovca naftom u svijetu, pomogao da na tržište plasira velike količine ruske nafte.

Glencore je ostao dioničar u Russneftu tijekom desetljeća turbulencija, uključujući Gutserijevljev gubitak kontrole nad kompanijom, bijeg iz Rusije u London 2007. godine i naknadni povratak u Rusiju i obnovu partnerstva s Kremljom.

Ostali izazovi uključivali su milijarde dolara duga Rosnefta prema ruskim državnim bankama i stečajeve drugih financijskih institucija koje je Gutserijev osnovao.

"Glencore je izabrao pravi trenutak za izlazak iz Rosnefta jer su cijene nafte dobre dok je imovina prilično rizična", rekao je izvor iz trgovačke kompanije uključene u rusko tržište nafte.

Izloženost Glencorea Rusiji smanjuje se paralelno nastojanjima nove garde u Rosneftu na čelu s glavnim izvršnim direktorom Garyjem Nagleom i šefom naftnog odjela Alexom Sannom da reorganiziraju tvrtku nakon odlaska vodstva s tješnjim vezama s Moskvom.

Glencoreov petogodišnji ugovor o opskrbi s vodećom ruskom naftnom tvrtkom Rosneft istekao je prošle godine, ali švicarska tvrtka i dalje kupuje njezinu naftu, redovno pobjeđujući na njezinim natječajima, napominje Reuters.

Tagovi: Glencore, Russneft, Rosneft, nafta, Aleksander Lukašenko
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE