GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP Toplinarstvo u Osijeku provodi EU projekt vrijedan 79 milijuna kuna

HEP Toplinarstvo u Osijeku provodi EU projekt vrijedan 79 milijuna kuna
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2021 / 15:51
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - HEP-Toplinarstvo predstavilo je u četvrtak projekt "Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek", ukupno vrijedan 78,91 milijun kuna od čega je 46,01 milijuna kuna bespovratna novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj, izvijestili su iz HEP-a.

Zamjenom tog spojnog vrelovoda, duljine 4,4 kilometra, povećat će se učinkovitost toplinskog sustava grada Osijeka i pouzdanost opskrbe za oko 11.500 kupaca priključenih na vrelovodnu mrežu, istaknuto je na predstavljanju projekta, koji će završiti 2023. godine.

Postojeći spojni vrelovod od Termoelektrane-toplane Osijek do toplane Pogona Osijek, promjera 550 milimetara, položen je 1987. godine. S ciljem nastavka uspješnog obavljanja distribucije toplinske energije u gradu Osijeku, HEP-Toplinarstvo će zamijeniti postojeći spojni vrelovod novim i modernijim, promjera 800 milimetara. Na taj će se način povećati sigurnost opskrbe krajnjih kupaca toplinskom energijom te omogućiti daljnji razvoj vrelovodne mreže na području grada Osijeka, ističu iz HEP-a.

Od ukupno 4,4 kilometara spojnog vrelovoda, u ovoj će se godini zamijeniti 300 metara. U 2022. godini zamijenit će se 3,5 kilometara, a preostalih 535 metara tijekom 2023. godine, kada projekt i završava, najavljuju iz HEP-a.

Po podatcima koje iznose, završetkom projekta smanjit će se gubici u distribuciji toplinske energije sa 7,66 posto na 6,58 posto, što će dovesti do uštede primarnog goriva u proizvodnji toplinske energije u Osijeku od 6.151 megavatsati (MWh), te posljedično smanjenja emisije ugljičnog dioksida u iznosu 4.378 tona godišnje.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je kako HEP kontinuirano ulaže u kvalitetu osječkog centralnog toplinskog sustava i sigurnost opskrbe kupaca toplinskom energijom.

"Tako na lokaciji TE-TO Osijek planiramo izgraditi novo visokoučinkovito kombi-kogeneracijsko postrojenje, vrijedno više od 500 milijuna kuna. U Termoelektrani-toplani u realizaciji i planu imamo i više drugih projekata, ukupne vrijednosti oko 180 milijuna kuna", rekao je Barbarić.

Osijek je, nastavlja, primjer intenzivne realizacije obnovljivog scenarija razvoja HEP-a.

"Na području grada imamo 22 ELEN punionice za električna vozila i pet sunčanih elektrana instaliranih na krovovima naših poslovnih objekata", naglasio je Barbarić.

Svi ti projekti, kako je rekao, od velikog su značaja za građane i gospodarstvo, ali i za globalne klimatske ciljeve, uključujući i projekt zamjene spojnog vrelovoda, a ostvaruju se zahvaljujući snažnoj sinergiji Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, HEP-a i Vlade.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić istaknuo je kako je zamjena spojnog vrelovoda od Termoelektrane toplane Osijek do toplane Pogona Osijek jedan od šest strateških projekata unutar Urbane aglomeracije Osijek, koji zajedno vrijede oko 290 milijuna kuna te značajno podižu komunalni standard i kvalitetu života građana.

"Realizacijom ove investicije građani i gospodarski subjekti Osijeka dobit će pouzdan i energetski učinkovit toplinski sustav u Osijeku, kao i mogućnost njegovog daljnjeg razvoja, uz još čišći i zdraviji okoliš. Ovo je tek jedan u nizu velikih strateških projekata koji se trenutačno provode na području grada Osijeka, ukupne vrijednosti preko milijardu kuna, a u pripremi su i novi koji premašuju dvije milijarde kuna, čime Osijek jasno potvrđuje svoju ulogu kao pokretača urbanoga i gospodarskog razvoja ove regije", naglasio je Radić.

Tagovi: HEP Toplinarstvo, Osijek, Frane Barbarić, Ivan Radić
PROČITAJ I OVO
Benzin dosta jeftiniji, dizel tek par lipa po litri
CIJENE GORIVA
Benzin dosta jeftiniji, dizel tek par lipa po litri
ZAGREB - Spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti jeftiniji za 16,5 kuna ili 30-ak lipa po litri.
Prirodni plin najvažniji energent za njemačku industriju
PLIN
Prirodni plin najvažniji energent za njemačku industriju
ESSEN - Prirodni plin i dalje je glavni izvor energije za njemačku industriju, unatoč pokušajima da se smanji ovisnost o fosilnim gorivima, izvijestio je u ponedjeljak državni zavod za statistiku.
Izvješća o blagim simptomima omikrona podigla cijene nafte prema 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Izvješća o blagim simptomima omikrona podigla cijene nafte prema 72 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, potaknute nadom koju su probudila izvješća da nova varijanta koronavirusa izaziva blage simptome, što bi značilo i manju štetu za gospodarstvo.
Ukinuta Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata
POTEZI
Ukinuta Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata
ZAGREB - Vlada je u ponedjeljak ukinula Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koju je donijela 14. listopada kako bi ograničila cijene benzina i dizela u maloprodaji i tako spriječila udar na standard građana.
Iz Krškog stiže otpad pakiran u 685 betonskih blokova
OTPAD
Iz Krškog stiže otpad pakiran u 685 betonskih blokova
ZAGREB - Iz Krškog u Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Čerkezovac stiže otpad pakiran u 685 betonskih blokova. Više se nikad neće moći otvoriti, a u dvama skladištima stajat će 30 do 40 godina, piše u ponedjeljak Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE