GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrebak: Bjelovar leži na geotermalnim potencijalima

Hrebak: Bjelovar leži na geotermalnim potencijalima
POTENCIJALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2023 / 20:45
Autor: SEEbiz / HRT
BJELOVAR - Grad Bjelovar predstavio je u petak studiju svojih geotermalnih potencijala, a gradonačelnik Dario Hrebak tom je prigodom izjavio da taj grad u roku od deset godina može postići punu energetsku neovisnost.

Bjelovar leži na geotermalnim potencijalima, istaknuo je na konferenciji za novinare bjelovarski gradonačelnik. Na temelju studije, najavio je u idućih nekoliko godina istraživanje od pet do sedam bušotina u gradu i okolnim mjestima.

Cilj je, kaže Hrebak, da Bjelovar u idućih 10 godina, korištenjem geotermalne i solarne energije postane energetski neovisan grad. Ono što prvo slijedi su radovi u Velikom Korenovu vrijedni 3 i pol milijuna eura.

- Mi očekujemo da ćemo na dubini od 1500 metara naći toplu vodu od 70 stupnjeva kojom ćemo grijati buduće toplice, ako ne toplice, buduću zonu Korenovo, bjelovarski sajam, staklenike itd. Na natječaju - jedan ponuđač - renomirana španjolska tvrtka IPM, podizvođač hrvatska tvrtka Crosco, rekao je bjelovarski gradonačelnik.

- Smatram da je moguće da u roku od deset godina postanemo potpuno energetski neovisni, a tri su stupa na kojima temeljimo tu viziju. Prvi je energetska obnova u sklopu koje vrlo brzo namjeravamo prijaviti 20 gradskih zgrada. Na taj način štedimo energiju. Sljedeći stup je postavljanje solarnih elektrana na one gradske zgrade na kojima ih još nema, što namjeravamo napraviti u sljedećih pet godina, rekao je gradonačelnik i dodao da će sufinancirati i postavljanje solara na privatne zgrade i kuće.

- Geotermalna energija je treći stup, istaknuo je Hrebak i dodao da je gradska uprava zatražila dozvolu da se istraživanja eksploatacijskih polja geotermalnih voda mogu provoditi na cijelome gradskom području.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su rezultati istraživanja geotermalnih potencijala, a na projektu koji je trajao pet godina gradska uprava surađivala je s mnogim stručnjacima.

Uz energetsku učinkovitost i solare, Bjelovaru su potrebne još četiri bušotine kako bi bio posve energetski neovisni grad. Jedna od mogućih lokacija je na gradskom nogometnom stadionu, u čijem se bližem krugu nalaze velika naselja, trgovački centri, bolnica, odnosno veliki potrošači koji mogu iskoristiti toplinsku energiju te bušotine, rekao je Hrebak, dodajući da su određene lokacije i za ostale tri geotermalne elektrane.

Tagovi: Dario Hrebak, Bjelovar. geotermalna energija
PROČITAJ I OVO
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
RUPA U SANKCIJAMA
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
ANKARA - Američki list Politico piše da Turska rusku naftu maskira kao vlastitu i izvozi je u Europsku uniju, donoseći Rusiji milijarde profita, koristeći rupu u sankcijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE