GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska će dobiti prvi pomoćni sustav koji će osigurati dotok električne energije iz sunčeve energije i vodika

Hrvatska će dobiti prvi pomoćni sustav koji će osigurati dotok električne energije iz sunčeve energije i vodika
VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2020 / 13:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Na tematskoj konferenciji „Vodik u energetskoj tranziciji“, održanoj danas u Kristalnoj dvorani hotela Westin, doc. dr. sc. Ankica Kovač predstavila je projekt „Vodik u energetskoj tranziciji: Osiguranje električne energije u slučaju klimatskih ekstrema i prirodnih katastrofa“.

Ovim projektom, čiji je nositelj Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova / Europski fond za regionalni razvoj, u Republici Hrvatskoj po prvi će put biti instaliran ogledni lokalizirani pomoćni sustav koji će osigurati dotok električne energije u slučaju klimatskih ekstrema i prirodnih katastrofa. Sustav će biti instaliran na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

„U projektu ćemo provoditi primijenjena istraživanja na sustavu temeljenom na obnovljivim izvorima energije (prvenstveno sunčevoj energiji) i vodiku proizvedenom elektrolizom vode i njegovoj pretvorbi u električnu energiju u gorivnim člancima), a što je proces potpuno bez popratnih štetnih emisija CO2. Razvit ćemo sustav s ciljem njegova korištenja u javnim i privatnim ustanovama i privrednim subjektima koje, u slučaju potencijalnih klimatskih ekstrema i prirodnih katastrofa (toplinski udari, ekstremna zahlađenja, oluje, poplave i potresi) ne bi smjeli ostati bez električne energije“, naglasila je u uvodnom dijelu doc.dr.sc. Ankica Kovač, voditeljica projekta.

Predstavljanju projekta prisustvovali su i dr. sc. Julije Domac, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te savjetnik predsjednika za energiju i klimu, zatim izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, državna tajnica Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, kao i državna tajnica Spomenka Đurić, izaslanica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak, koji su svojim dolaskom potvrdili značaj ovog projekta za Republiku Hrvatsku.

„Nadam se da će i ovaj projekt pokazati kako Hrvatska kao zemlja s nedvojbenim prirodnim resursima može i mora iskoristiti priliku na ovom području energetske tranzicije i uspješno odgovoriti na izazov zaštite klime. Iz situacije pandemije u kojoj se nalazimo, možemo izvući i vrijedne lekcije. EU sredstvima trebamo stvarati nove vrijednosti, ulagati u ono što donosi dodanu vrijednost, ono što otvara nova radna mjesta, potiče gospodarstvo, inovira i pomaže ovoj zemlji da ide naprijed. EU sredstva ne smiju više služiti za krpanje rupa. Moramo udružiti javno i privatno. Ova kriza još je jednom pokazala vrijednost znanosti i svih naših stručnjaka. Vjerujem da će ovaj projekt biti tek prvi u nizu odličnih primjera koje možemo ponuditi ne samo hrvatskom već i europskom tržištu i javnosti“, istaknuo je dr. sc. Julije Domac, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te savjetnik predsjednika za energiju i klimu.

„Sretni smo da je Gradu Zagrebu, jedinom u regiji, odobren EU projekt primjene vodika u javnom gradskom prijevozu, odnosno uvođenje FCH autobusa i prateće infrastrukture u javni gradski prijevoz. Odradit ćemo to u partnerstvu sa ZET-om i INA-om. Uz to, pristupamo i u članstvo Europskog saveza za čisti vodik. Kao lokalna i regionalna samouprava, snažno podržavamo energetske i klimatske ciljeve Europske unije te aktivno radimo na dekarbonizaciji svih sustava na svom području, tako je i članstvo u ovom Savezu prilika da Grad Zagreb bude dio velike, paneuropske zajednice koja će zajednički raditi na uvođenju vodikovih tehnologija“, kazala je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. .

„„Izazovi koji pred naše društvo i cijeli svijet postavljaju klimatske promjene prepoznati su sa na razini EU kako u strateškom smislu kao jedan od ključnih prioriteta djelovanja tako i u financijskom smislu odnosno korištenju dostupnih financijskih sredstava EU za dekarbonizaciju i energetsku tranziciju ali za adresiranje posljedica i prilagodbu klimatskim promjenama“, naglasila je državna tajnica Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića. „Izazovi koji pred naše društvo i cijeli svijet postavljaju klimatske promjene prepoznati su sa na razini EU kako u strateškom smislu kao jedan od ključnih prioriteta djelovanja tako i u financijskom smislu odnosno korištenju dostupnih financijskih sredstava EU za dekarbonizaciju i energetsku tranziciju ali za adresiranje posljedica i prilagodbu klimatskim promjenama“, rekla je državna tajnica Spomenka Đurić, izaslanica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak.

Istraživanja koja će se provoditi u okviru projekta u trendu su s primijenjenim istraživanjima koja se danas provode u najrazvijenijim državama svijeta. U svijetlu proklamirane dekarbonizacije i energetske tranzicije izazvanih klimatskim promjenama i obzirom da je vodik dio gotovo svih EU i svjetskih energetskih strategija te kao energent ulazi na velika vrata u sve privredne sektore, značaj ovog projekta višestruk je i za ključne dionike na hrvatskom tržištu proizvodnje i korištenja energije.

Prisustvo na konferenciji privrednih subjekata kao što su INA d.d., HEP d.d., JANAF, Toyota Croatia d.o.o., Tehnix d.o.o., Gradska toplana Karlovac, KONČAR - Institut za elektrotehniku d.d., A1, Gradska plinara Zagreb, Siemens Energy d.o.o., Zagrebački holding – ZET, HT, Hrvatska pošta (da spomenemo samo neke od gotovo 100 prisutnih sudionika konferencije) svojim su odazivom pokazali interes i potvrdili važnost uspostave sustava zasnovanih na integraciji obnovljivih izvora energije i vodika. Sustavima zasnovanima upravo na ovim integracijama, a kao što će biti sustav realiziran upravo ovim projektom, te njihovim potencijalnim daljnjim umnožavanjem i umrežavanjem, može se riješiti ne samo pitanje energije za najnužnije potrebe u kriznim uvjetima bez emisije CO2, nego i sigurna opskrba dekarboniziranom električnom i toplinskom energijom na razini cijele Republike Hrvatske bez potrebe za uvozom fosilnih goriva. To naravno nije moguće napraviti preko noći, ali je s obzirom na očekivane klimatske promjene, koje je obrazložio dr. sc Ivan Guettler iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, potrebno taj proces značajno ubrzati, poruka je voditeljice projekta, doc. dr. sc. Ankice Kovač.

Tagovi: vodik u energetskoj tranziciji, vodik, Ankica Kovač, Julije Domac, Nataša Tramišak, Mirka Jozić
PROČITAJ I OVO
Francuska vlada najavljuje pomoć EDF-u zbog ograničavanja cijena
POMOĆ
Francuska vlada najavljuje pomoć EDF-u zbog ograničavanja cijena
PARIZ - Francuska država neće zanemariti elektroenergetsku kompaniju EDF i ublažit će posljedice mjera koje bi trebale ublažiti udar poskupljenja struje za kućanstva, poručio je u srijedu ministar financija Bruno Le Maire.
Zabrinutost za opskrbu podigla cijene nafte nadomak 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost za opskrbu podigla cijene nafte nadomak 88 dolara
LONDON – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 88 dolara nakon kratkotrajnog požara na naftovodu u Turskoj koji je potaknuo strahovanja od nedostatne opskrbe u razdoblju snažnog oporavka potražnje.
Plenković u Saboru najavio moguće novo ograničavanje cijene goriva i rezanje PDV-a na plin
NAJAVE
Plenković u Saboru najavio moguće novo ograničavanje cijene goriva i rezanje PDV-a na plin
ZAGREB - Zastupnici su aktualnim prijepodnevom otvorili još jednu saborsku sezonu, a svoja pitanja usmjerili su prema premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima.
Cijene nafte na najvišoj razini od 2014.
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte na najvišoj razini od 2014.
LONDON - Cijene su nafte porasle četvrti dan zaredom i dosegnule najviše razine od 2014. godine.
Janaf sklopio ugovor s NIS-om o transportu nafte za 2022.
POSLOVI
Janaf sklopio ugovor s NIS-om o transportu nafte za 2022.
ZAGREB - Jadranski naftovod, dioničko društvo sklopio je s kompanijom NIS a.d. ugovor o transportu sirove nafte u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE