GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska pri vrhu EU po cijeni struje za mala poduzeća

Hrvatska pri vrhu EU po cijeni struje za mala poduzeća
PRESKUPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2024 / 19:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska je u prvoj polovini 2023. godine bila pri vrhu EU-a po cijeni struje za mala poduzeća, uz bok Mađarskoj, pokazao je dokument Europske komisije.

Kompanije u EU plaćale u prvoj polovini prošle godine struju u prosjeku 21 euro za 100 kilovatsati, manje nego u Britaniji gdje je stajala u prosjeku 28 eura, navodi Komisija u izvješću o konkurentnosti za 2024.

Sjedinjene Države bile su pak znatno jeftinije s prosječnom cijenom struje za gospodarstvo u prvoj polovini prošle godine od samo sedam eura za 100 kilovatsati, utvrdila je Komisija.

U Japanu struja je u prvoj polovini 2022. stajala 28 eura za 100 kilovatsati.

Mala i srednja poduzeća plaćala su u prvoj polovini prošle godine najvišu cijenu struje u Rumunjskoj i Mađarskoj, koja ih je stajala 33 eura odnosno 30 eura za 100 kilovatsati.

Slijedi Hrvatska sa cijenom struje za mala i srednja poduzeća od 29 eura za 100 kilovatsati. U skupini su i Irska i Cipar gdje je stajala 28 eura.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, mala poduzeća plaćala su struju 22 eura za 100 kilovatsati, a u Francuskoj 25 eura. Najjeftinija je u skupini velikih bila u Španjolskoj gdje je stajala 12 eura.

Najnižu cijenu struje plaćala su mala poduzeća u Finskoj i Portugalu, samo 10 eura za 100 kilovatsati, a blizu je i Švedska gdje je stajala 11 eura.

Energetski intenzivni privredni sektori plaćali su pak u prvoj polovini prošle godine najvišu cijenu struje u Mađarskoj i na Cipru, od 27 eura za 100 kilovatsati. Slijede Rumunjska, Nizozemska i Slovačka gdje je stajala 25 eura i Italija sa cijenom od 24 eura za 100 kilovatsati.

Blizu je i Hrvatska gdje su veliki industrijski potrošači za 100 kilovatsat plaćali 23 eura, kao i u Austriji i Luksemburgu.

U skupini vodećih gospodarstava najnižu cijenu struje plaćale su energetski intenzivne kompanije u Španjolskoj, samo 11 eura. U Njemačkoj, Francuskoj i Italiji bila je otprilike dvostruko skuplja.

Tagovi: struja, male tvrtke, energija, energetika
PROČITAJ I OVO
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE