GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA: Manjak isporuka do kraja godine zbog manje proizvodnje nafte

IEA: Manjak isporuka do kraja godine zbog manje proizvodnje nafte
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2023 / 17:02
Autor: SEEbiz
LONDON - Smanjenje proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji i Rusiji dovest će do značajnog manjka opskrbe do kraja godine, što će povećati rizike od daljnje nestabilnosti na globalnim tržištima, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA). Saudijsko-rusko savezništvo pokazalo se golemim izazovom za naftna tržišta, istaknuli su među ostalim.

Prema IEA-i, smanjenje proizvodnje nafte od strane proširene Opec+ grupe proizvođača nafte, predvođene Saudijskom Arabijom, uzrokovat će zalihe nafte na "neugodno niskim razinama" u zadnjem kvartalu ove godine. “To će povećati rizike od novog porasta volatilnosti, što, s obzirom na krhko gospodarsko okruženje, ne bi bilo u interesu ni proizvođača ni kupaca”, upozorila je IEA, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Unatoč svemu tome, globalna potražnja za naftom i dalje je na putu porasta za 2,2 milijuna na 101,8 milijuna 159-litarskih barela dnevno ove godine, prema IEA-i, što se djelomično pripisuje ponovnom porastu kineske potrošnje, a djelomično rastu potrošnje goriva u zrakoplovstvu .

Nakon odluka Saudijske Arabije da do kraja godine produži smanjenje proizvodnje nafte od milijun barela dnevno, započeto u srpnju, i odluke Rusije da smanji izvoz sirove nafte za 300.000 barela dnevno u istom razdoblju, cijena Sjevernomorska nafta Brent pala je iznad 90 dolara po barelu prvi put od studenog 2022.

Trend rasta vidljiv je i posljednjih dana, što budi bojazan da bi više cijene nafte mogle utjecati na rast inflacije, a time i buduće odluke središnjih banaka o održavanju visokih kamatnih stopa.

Današnje upozorenje, koje je IEA dala u svom mjesečnom izvješću o stanju na tržištu nafte, dolazi dan nakon što je grupa Opec objavila da očekuje manjak opskrbe naftom od više od tri milijuna barela dnevno u posljednjem kvartalu ove godine, najveći u posljednjem desetljeću, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Saudijska Arabija prvi put je u srpnju objavila odluku o smanjenju proizvodnje nafte za milijun barela dnevno kako bi potaknula rast cijena ove sirovine, prvi put objavljenu nakon sastanka proširene skupine proizvođača nafte Opec+ početkom lipnja, a zatim produženu do rujna početkom kolovoza. Prošlog je tjedna, međutim, najavila produljenje mjere do kraja godine. Istog je dana Rusija, koja je također dio Opec+ skupine, potvrdila produljenje smanjenog izvoza nafte do kraja godine.

Tagovi: nafta, Međunarodna agencija za energiju
PROČITAJ I OVO
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
ODŠTETA
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
STOCKHOLM - Ruski energetski div Gazprom morat će platiti 13 milijardi eura odštete njemačkoj energetskoj tvrtki Uniper zbog prekida opskrbe plinom, presudio je arbitražni sud u Stockholmu.
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
NAFTA
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
LONDON - Rast potražnje za naftom u narednim će se godinama usporiti zbog prelaska na čiste izvore energije, što bi uz očekivani porast proizvodnje nafte do kraja desetljeća moglo dovesti do velikih viškova nafte na tržištu i značajnih posljedica za tržištu nafte, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA).
Cijene nafte blizu 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 82 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu razine od 82 dolara, balansirajući između procjena o snažnoj potražnji za gorivom u SAD-u tokom ljeta i strahovanja od posustajanja aktivnosti u Kini.
U Petrolu su pogrešno obračunavali plaće
PLAĆE
U Petrolu su pogrešno obračunavali plaće
LJUBLJANA - U Petrolu su kod 1800 zaposlenika utvrđene greške u obračunu plaća, pišu Finance.
EPCG predložio zadržavanje dobiti
PRIJEDLOG
EPCG predložio zadržavanje dobiti
PODGORICA - Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 miliona EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE