GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA: Manjak isporuka do kraja godine zbog manje proizvodnje nafte

IEA: Manjak isporuka do kraja godine zbog manje proizvodnje nafte
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2023 / 17:02
Autor: SEEbiz
LONDON - Smanjenje proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji i Rusiji dovest će do značajnog manjka opskrbe do kraja godine, što će povećati rizike od daljnje nestabilnosti na globalnim tržištima, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA). Saudijsko-rusko savezništvo pokazalo se golemim izazovom za naftna tržišta, istaknuli su među ostalim.

Prema IEA-i, smanjenje proizvodnje nafte od strane proširene Opec+ grupe proizvođača nafte, predvođene Saudijskom Arabijom, uzrokovat će zalihe nafte na "neugodno niskim razinama" u zadnjem kvartalu ove godine. “To će povećati rizike od novog porasta volatilnosti, što, s obzirom na krhko gospodarsko okruženje, ne bi bilo u interesu ni proizvođača ni kupaca”, upozorila je IEA, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Unatoč svemu tome, globalna potražnja za naftom i dalje je na putu porasta za 2,2 milijuna na 101,8 milijuna 159-litarskih barela dnevno ove godine, prema IEA-i, što se djelomično pripisuje ponovnom porastu kineske potrošnje, a djelomično rastu potrošnje goriva u zrakoplovstvu .

Nakon odluka Saudijske Arabije da do kraja godine produži smanjenje proizvodnje nafte od milijun barela dnevno, započeto u srpnju, i odluke Rusije da smanji izvoz sirove nafte za 300.000 barela dnevno u istom razdoblju, cijena Sjevernomorska nafta Brent pala je iznad 90 dolara po barelu prvi put od studenog 2022.

Trend rasta vidljiv je i posljednjih dana, što budi bojazan da bi više cijene nafte mogle utjecati na rast inflacije, a time i buduće odluke središnjih banaka o održavanju visokih kamatnih stopa.

Današnje upozorenje, koje je IEA dala u svom mjesečnom izvješću o stanju na tržištu nafte, dolazi dan nakon što je grupa Opec objavila da očekuje manjak opskrbe naftom od više od tri milijuna barela dnevno u posljednjem kvartalu ove godine, najveći u posljednjem desetljeću, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Saudijska Arabija prvi put je u srpnju objavila odluku o smanjenju proizvodnje nafte za milijun barela dnevno kako bi potaknula rast cijena ove sirovine, prvi put objavljenu nakon sastanka proširene skupine proizvođača nafte Opec+ početkom lipnja, a zatim produženu do rujna početkom kolovoza. Prošlog je tjedna, međutim, najavila produljenje mjere do kraja godine. Istog je dana Rusija, koja je također dio Opec+ skupine, potvrdila produljenje smanjenog izvoza nafte do kraja godine.

Tagovi: nafta, Međunarodna agencija za energiju
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE