GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA očekuje znatno slabiji rast potražnje za naftom 2024.

IEA očekuje znatno slabiji rast potražnje za naftom 2024.
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2023 / 16:42
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Potražnja za naftom porast će znatno slabije u 2024. godini, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA), uzdajući se da će središnje banke sniziti kamatne stope i da će cijene na tržištima nastaviti silaznom putanjom.

U ovoj godini svjetska potražnja bi trebala porasti za 2.4 milijuna barela dnevno, izračunala je IEA, podigavši dosadašnju procjenu za 100 tisuća barela dnevno unatoč sporijem rastu gotovo svih velikih gospodarstava.

Potražnju su u ovoj godini podržale otporne isporuke iz SAD-a i rekordna rujanska potražnja iz Kine, navodi agencija za energetiku koja savjetuje Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Njezina nova procjena bliža je onoj Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koja je jučer objavila da očekuje rast potražnje u ovoj godini za 2.46 milijuna barela dnevno.

U idućoj godini potražnja bi porasti za 930.000 barela dnevno, pokazuju novi IEA-izračuni, neznatno više no što su u agenciji do sada očekivali. Procjena se oslanja na nadu da će kamatne stope biti snižene i da će cijene nafte nastaviti silaznim trendom.

Na početku 2024. tržišta bi po IEA-i mogla višak u opskrbi, nakon značajnog manjka na kraju ove godine zbog smanjenjih isporuka iz Saudijske Arabije i Rusije.

"Potražnja još uvijek premašuje dostupnu opskrbu pred zimu na sjevernoj hemisferi pa će tržišna ravnoteža i u dogledno vrijeme biti osjetljiva na izraženije ekonomske i geopolitičke rizike i na nove oscilacije", stoji u mjesečnom izvješću IEA-e.

OPEC u idućoj godini očekuje rast potražnje za 2.25 milijuna barela dnevno
Na londonskom tržištu cijena barela spustila se prema 82 dolara, s najviše rujanske razine od 98 dolara, budući da trgovce brinu gospodarski rast i potražnja, koji su potisnuli u drugi plan smanjenu opskrbu iz OPEC-a i njegovih saveznika i sukob na Bliskom istoku.

OPEC pak u idućoj godini očekuje rast potražnje za 2.25 milijuna barela dnevno. Razlika u odnosu na IEA-inu prognozu od 1.32 milijuna barela dnevno odgovara otprilike jedan posto dnevne svjetske potrošnje i može se usporediti s dnevno proizvodnjom članica OPEC-a Libije.

Potražnja će u 2024. usporiti kada "završi i zadnja faza oporavka gospodarstva od pandemije i kada u prvi plan ponovo izbiju sve izraženije poboljšanje energetske učinkovitosti, širenje voznog parka električnih vozila i strukturni faktori", procjenjuju u agenciji.

Tagovi: nafta, potražnja, iea, međunarodna agencija za aenergetiku, potražnja za naftom
PROČITAJ I OVO
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud
ODUSTAJANJE
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud

BANJA LUKA - Stigla je službena obavijest da se Njemačka povlači iz financiranja vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića. 

Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
KARIJERE
Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
BEOGRAD - Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije, saopštio je danas EPS.
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE